Hoppa till sidans innehåll

10mila i Nynäshamn (uppdaterad)

2018-05-01 19:50
Det blev åter ett händelsrikt 10mila i en bitvis svårorienterad och tuff terräng. Här kommer en resumé med deltagare och lagledares berättelser.
  • Uppdaterad: 2018-05-03 22:08

Ungdomslag nr. 1, 101:a plats av 329 startande - lagledare Fredrik Nilsson:

"Edvin hade önskat att få startsträckan och var väldigt taggad. Han tog sig snabbt upp i täten och växlade som 15:e, trots att han bommade och stämplade kontroll 8 före kontroll 7, och sen fick gå tillbaka till 8:an.
Lovisa blev nervös av att behöva gå ut på andrasträckan på en bra placering. Hon gjorde en bra sträcka, men sa efteråt att hon inte var så nöjd med löpstyrkan. Hon hade ju också sin startsträcka i Damkaveln att tänka på (mindre än två timmars vila i mellan!). 
Lovisa växlade över till Agnes och Sara. Sara och Agnes gjorde en bra tredjesträcka var för sig, och plockade många placeringar. Agnes som varit skadad, och inte kunnat träna löpning eller orientering på länge, visade att hon nu är tillbaka!
Albin sprang fjärde och sista sträckan och var nöjd med sin insats. Han fick in laget på plats 101 efter en snygg slutspurt."
Edvin målgång
Edvin spurtar i mål efter första sträckan. (Foto Linda Nilsson)

Agnes och Sara

 

Agnes och Sara springer ut på 3:dje sträckan (Foto: Klas Birgersson)

Ungdomslag nr. 2, 288:e plats av 329 startande - lagledare Klas Birgersson:

"Fanny orienterade säkert och gjorde ett stabilt lopp på första. På andra debuterade Junia på tiomila ihop med Isabel på en riktigt utmanande bana. De skötte det med galans och var nöjda med insatsen. Olivia och Love, som båda också debuterade, gick ut på den gula tredjesträckan. Den hade nog i stora delar setts som en orange bana i Uppland! Trots svårigheterna gick det riktigt bra för båda två. Ella tog det kallt i omstarten och skötte sin uppgift på ankarsträcka perfekt! "

Olivia och Love

Love och Olivia springer ut på 3:dje sträckan (Foto: Klas Birgersson)

Damlaget, 236:e plats av 329 startande - lagledare Sven Wigertz:

"Lovisa Hambäck som redan hade sprungit en sträcka i ungdomsstafetten fick den något otacksamma uppgiften att springa startsträckan. Om ungdomsstafetten hade varit jobbig så var damstafetten ännu tuffare och Lovisa växlade på 294:e plats +28:31 efter täten. På andra sträckan sprang Emma Bromark som oturligt stukade foten tidigt på banan men kunde i alla fall jogga in i mål där hon växlade på 290:e plats. Därefter tog sig Sara Bengtsson an den 10,9 km långa 3:dje sträckan och plockade in 24 placeringar när hon växlade på plac. 266. På 4:e sträckan sprang Maria Bengtsson och tog även hon in placeringar - då låg laget på en 257:e plats. För Lovisa Wigertz på sista sträckan blev det omstart kl.19:00 och det var flera lag i omstarten som hade löpare med pannlampa med sig. Lovisa sprang stabilt och utan pannlampa så när hon kom i mål hade hon tagit upp laget på en slutlig 236:e plats,"

Sara B. målgång

Sara Bengtsson kommer in efter 3:dje sträckan. (Foto: Sven W.)

10mila lag 1, placering 76 av 328 startande  - lagledare Joakim Wigertz:

"10-milanatten startade allt annat än bra när vi fick besked från andra löpare i skogen att de sett Simon haltandes. Efter en sväng till SöS var jag tillbaka och hann precis tillbaka till när Hugo går ut på långa natten, då nästan 100 placeringar bättre än vid växlingen efter första sträckan. Imponerande lagmoral rakt igenom!  Resten av stafetten flöt på bra och vi klättrade stadigt, var riktigt kul att stå på sidan och följa. Extra kul var det att se Arvids premiär på 10-mila stafetten som han skötte utmärkt trots stora problem med pannlampan." 

Sträcka 1 - Simon Jakobsson:

”Jag var mindre nervös än vanligt inför en förstasträcka. Kände mig lugn. Första kontrollen vållade dock problem direkt. Efter det blev det en enda jakt på att ta in lag, vilket gick rätt bra ändå. Men plötsligt föll jag halvt handlöst nedför en liten stenig sluttning. Omtöcknad under flera minuter, djupt sår (av kategorin väldigt djupt) i knät och på väg att bryta. Men insåg att det ju var stafett och vände om i banans riktning. Gåendes sista kilometrarna i den här terrängen var ingen höjdare, men kom i mål för att skicka ut Anton på en rejäl jakt medan jag for iväg till akuten för att följa tävlingen från en hård träbrits. Sju stygn senare och lite mindre smärta blickar jag nu framåt mot revansch i juni!”

Sträcka 5 - Fredrik Wigertz:

”Fick lära mig utav Mats Troengs upptåg på storbildsskärmen innan start om vilka kontroller man bör ha extra koll på och vilka vägval som var bäst. 

Gick ut rätt hårt och fick de allra flesta kontrollerna riktigt fint och passerade Rodhen på väg till 2an. Totalt 3min bom på två sluttningskontroller men överlag var min bana rätt lätt med stora föremål att läsa på. "

 

Sträcka 9 - Conny Forsberg:

 ”Efter att Simon heroiskt kämpat sig igenom sin förstasträcka med sitt skadade knä kändes det som en plikt att göra ett bra lopp. 

Gick ut tillsammans med fyra andra lag men tyvärr hade de nån slags social fobi så det blev en resa i ensamhet. Jag hade ambitionen att göra ett ol-tekniskt bra lopp utan att köra fast i de branta sluttningarna. Hellre runt och säkert än att klättra och fastna.

Fick till en bra inledning av loppet och det kändes stabilt. Den första långsträckan ser bra ut på Livelox och det var också det vägval som sträcksegraren tog. Problemet för mig var att det var inte så jag planerat att springa och det gick sakta då jag faktiskt inte visste var jag var förens jag såg kraftledningen. En minuts tidstapp i onödan.
På en av de kortare sträckorna efteråt missade jag helt att se det bästa vägvalet och tog en del höjd i onödan. När jag sedan trasslade till det i ringen och fast jag var rätt sänkte humöret.
 
Ja ja. På´t igen. Ny långsträcka och lite lättsam väglöpning så var det glömt. Gnetade på hemåt utan större besvär. Lite orolig att det skulle dyka upp nån kameraman i någon utförslöpning där det som oftast gick patetiskt sakta.
 
Tycker att det var ett av de bästa terrängområden jag sprungit 10-mila i. Otroligt imponerad av kartritaren Roger Åsberg som jag verkligen tycker hade gjort ett bra jobb."

 

10mila lag 2, placering 252 av 328 startande.

Sträcka 1 - Peter Hambäck:

”Jag tog det lugnt i början för att komma in i orienteringen, det var ju trots allt 12 km långt och jag skulle ändå inte hänga med snabblöparna. Efter lite knöligt i början så hade jag en bra del under och efter första långsträckan. Jag orienterade förbi en del lag, och det flöt på bra. Efter 12:e så strulade det lite med lite riktningsfel. Jag började nu också få kramp i vaderna, och sedan kom de några jobbiga delar efter och under nästa långsträcka (17-21). Då vart det en hel del klättrande upp och ner i branterna, bland annat ner till sjökontrollen. Men, nu började det närma sig slutet och då blev det naturligtvis en bom på 22:a. Jag var rätt men gjorde ett tolkningsfel, och sedan var det svårt att läsa in. Sedan var det bara kamp mot växlingen, då helt plötsligt täten på 2:a sträckan schvishar förbi."

Sträcka 4 - Patrik Servin:

"Efter en lång natts färd mot dag. Det var mörkt, kallt, blött och branta backar. Startade ca kl 03.00 och kom i mål efter lite mer än 4 timmar och 23 kilometer. Efter tredje kontrollen drog jag 90 grader fel. Upptäckte det efter en halv kilometer. Då stod jag mitt i ett kärr och precis då dog lampan. Efter ett snabbt batteribyte sprang jag mot närmsta väg och stämplade en gång till på treans kontroll. Efter det inga större missöden."

Sträcka 5 - Jens Lindqvist:

"Efter lång väntan på fantastiskt kämpande Patrik på Långa natten blev min korta nattsträcka till en ljus förmiddagstur. Svår nattbana blev betydligt enklare på dagen. Därför inga större misstag och kom i mål nöjd och glad. Extra kul att få stöta på Albin Ridefeldt från OK Linné som var med i tätstriden på sista sträckan. Toppen möter botten :-)"

Sträcka 8 - Klas Birgersson:

"Väldigt mycket folk i omstarten även på 7:e, 8:e och 9:e-sträckan. Kul med stafettkänslan där. Jag tog tipsen på allvar och sparade på krafterna så mycket det gick genom att runda de branta kanterna. Ett par småkrokar, annars hade jag ett tempo där jag var med på kartan hela tiden."

Sträcka 10 - Sven Wigertz:

"Jag fick gå ut i omstarten och hängde naturligtvis inte med de snabbaste löparna. Jag gjorde en hel del mindre misstag när jag inte var med riktigt på kartan (som var stor). Jag gjorde också ett större misstag när jag bara följde ”ryggar”. Då blev det en rejäl omväg som kostade mycket tid. Jag är ändå nöjd med att ha tagit mig runt en så pass lång och svår bana. Terrängen var verkligen tuff med steniga sluttningar men det är också ett fantastiskt fint område att få uppleva. Tidsmässigt var jag 2 minuter snabbare än förra året i Göteborg då jag också sprang sista sträckan."

Lagbild

 

Lagbild med delar av 10mila lag 2 och damlaget. (Foto: ?)

 Se fullständiga resultat på Eventor 

Ni som var med får gärna skicka in några rader (om ni inte redan har gjort det) med era upplevelser av årets 10mila till mig så uppdaterar jag nyheten.

Skribent: Sven Wigertz
Epost: This is a mailto link

Tävlingskalender och anmälan till tävlingar:

Eventor

Hyr Staffansgården!

Staffansgården

För fest och aktiviteter,
centralt i Knivsta.

mbh Maskinuthyrning

Ullmax-försäljning!

Funktionskläder i hög kvalitet! Köp själv! Sälj till släkt och vänner, så tjänar klubben en del! Läs mer

 Ullmax-logo

sponsra

Postadress:
Långhundra IF - Orientering
Jacobsson, Vickeby 52
74190 Knivsta

Besöksadress:
Vickeby 52
74190 Knivsta

Kontakt:
Tel: 0722-223975
E-post: This is a mailto link

Se all info