Hoppa till sidans innehåll

SM i Blekinge avverkat

28 SEP 2016 15:07
De senaste två helgerna har merparten av årets SM-tävlingar avgjorts nere i Blekinge - långdistansen, medeldistansen och stafett. Bäst lyckades inte oväntat Anton Forsberg med två 7:e-placeringar.
  • Uppdaterad: 04 OKT 2016 09:33

Här kommer rapporter från våra utsända:

SM lång, 17-18/9, OK Skogsfalken och OK Vilse 87, NV Blekinge

Resultat:
H18 Final B       Waldemar Andersson        Plac. 32

H20 Final A       Anton Forsberg                  Plac. 7
H20 Final A       Samuel Hedlund                Plac. 32

Anton F:

Kval: Hade svårt att ladda upp rejält pga så många som gick vidare och en finalplats var säkert. Men ville ändå ha en sen starttid i finalen. Kraften i kroppen fanns inte alls för dagen och det var oerhört tungt, det kombinerat med att jag gjorde ett antal dåliga vägval (för mycket rakt på) gjorde att placeringen inte alls blev så bra som jag ville och fick en hyfsat tidig start på finalen.

Final: försökte tagga igång mig rejält och värmde upp bra. Svepte även 2koppar kaffe innan start (koffein gör alltid susen). Kändes piggt väl igång och jag kände jag hade farten. Tyckte jag genomförde hela loppet helt okej. Blev dock lite för mycket fokus på att löpa fort eftersom att banan var hyfsat enkel utan vägvalsproblematik och det ledde till att jag inte läste kartan tillräckligt mycket och tappade tid på dåliga stråk på långsträckorna. Trodde loppet skulle räcka betydligt längre än till en 7plats och var helt klart besviken.


Samuel fokuserar.


Waldemar

SM medel, 23-24/9, OK Orion, N Karlskrona

Resultat:
H18 Final A     Waldemar Andersson       Plac. 21

H20 Final A     Anton Forsberg                 Plac. 7
H20 Final A     Samuel Hedlund               Plac. 34
H21 Final C     Simon Jakobsson             Ej godkänd
H21 Final D     Jesper Kullin Alfredsson   Plac 8

Simon:

Inledde medelkvalet stabilt och tog det säkert in mot kontrollerna. Sen ställde kontroll 11 (se bild nedan) till det ordentligt. Kollade inte definitionen och trodde jag skulle ha en sten. Letade och letade. Stod på en stenmur och spanade efter skärmen ovetandes om att kontrollen satt nedanför änden av stenmuren... Var helt omotiverad i C-finalen dagen efter och bröt.

Jesper:

Första medel-SM i seniorklass och det skulle bli kul att mäta sig mot dom allra bästa.

Jag hade ett struligt kvallopp där misstagen blev lite för många och differensen upp till toppen allt för lång. Det resulterade i en D-final.

I finalen kändes löpningen bättre och jag hade ett helt annat flyt i orienteringen. En tidig bom på första kontrollen fick mig lite stressad men det kanske var det som krävdes. Successivt gick det bättre och jag fick kontrollerna på att bra sätt. Loppet slutade på en delad 8-plats.

Samuel:

Medelkvalet började på fredagen. Gjorde ett bra lopp fram till 10:an då jag la bort cirka 2 min. Resten av banan gick helt OK och kunde pressa in mig till a-finalen med några sekunders marginal. A-final gick sedan inte som planerat och hade ett struligt lopp redan från början. Blev lite less framåt nionde när jag kände att det inte riktigt skulle räcka långt alls och slog av på takten.

Waldemar:

För mig så gick medeln bra med tanke på formen och uppladdningen har hade haft. Veckan innan kunde jag knappt springa pga muskelbristning i låret och allmän seghet. Det kändes dock rätt så bra under medeln och jag kunde trycka på hårt. Jag orienterade bra men kroknade lite för mycket i slutet.

Anton F:

Kval: visste på förhand att det skulle vara riktigt dålig terräng med mycket grönt och lite trixigt. Detta visade sig stämma bra, kändes under loppet att man aldrig fick sträcka ut och att jag gjorde små onödiga misstag mest hela tiden. Loppet räckte ändå till en andra plats i mitt heat och en sen start i finalen. Extra kul att alla L-100juniorer gick vidare till A-final!

Final: rejält sugen på att ta medalj. Hade tekniken klar, skulle inte bli för styrd av den dåliga terrängen och verkligen vara noggrann i det gröna och sexan tryck app hårt i den vita skogen. Loppet började i rejält bökig terräng och jag svepte förbi första kontrollen med 10meter och trodde då jag var kommit fel och la direkt bort 1:15... det ledde till lite stressad löpning och orientering och blev inte bättre av att jag läste en hjälpkurva skulle gå upp men den i själva verket gick nedåt. Miss där och sedan helt okej hem. Inga mera stora misstag men tyckte att terrängen var svår och hade återigen problem i grönområdena. Inte alls nöjd i mål och slutade på en 7plats (långt efter segern)  precis som förra helgen.

 Anton bland de tio bästa i alla fall!

SM stafett, 25/9, OK Orion, Torhamnslandet, Ö Blekinge

Resultat:
H20:

Str1 Samuel Hedlund, Str2 Waldemar Andersson, Str3 Anton Forsberg                                                  Plac. 11
H21:
Str1 Simon Jakobsson, Str2 Jesper Kullin Alfredsson, Str 3 Conny Forsberg                                       Plac. 39

Simon:

Stafett: Conny övertalade mig att springa förstasträckan på stafetten så att jag skulle få springa av mig lite. Planen ar att missa första kontrollen och sen bomba på. Blev exakt så, med extra energi när jag fick höra att jag var med i tätklungan vid andra varvningen. Litet misstag på näst sista gjorde att jag tappade lite på täten men sammanfattningsvis mycket nöjd! Magiskt fin terräng och kul orientering!

Jesper:

Inför stafetten så gjordes några omkastningar kvällen innan. Andra-sträckan blev min uppgift.

Jag värmde upp på parkeringen, efter att starten för stafetten hade gått. När jag kom tillbaka till arenan frågade jag hur det såg ut, och Simon hade varit bra med vid radion blev utsagan.

Plötsligt var det varvning innan avslutningsvarvet och vem är med i täten, jo Simon.

Kände direkt hur nervositeten slog till som en slägga.

Täten förvarnades och jag kollade mig runt i växlingfållan. Där stod jag med Oskar Sjöberg, Ruslan Glebov och Martin Regborn m.fl.

Nervositeten var total.

Simon växlar över och det är full fart från början. Gör mitt bästa för att hänga med men tvingas släppa dom jag gått ut med.

Kommer ihop med en grupp som håller en något mer sansad fart som jag springer med fram till varvningen. Har här tappat ca 5min på täten visar det sig i efterhand.

Väl efter varvningen kommer en svår kontroll, trött som jag är släpper jag kartkontakten för en sekund och hamnar med fel gafflning. Står där, vid en höjd, och fattar ingenting. Misstaget kostar någon minut.

Resten av banan är en plåga och misstagen blir flera. Summerar 4-5min i bom efter den första varvningen- katastrof.

Kommer i mål, steget efter Peter Öberg, och kan växla över till Conny.

Summerar helgen med prestationer som har förbättringspotential. Inspirerande att gå ut med dom allra bästa.

Conny:

Kommentar till 3:e-sträckan på stafetten:

Gick ut med 3-4 andra löpare men fokuserade på att komma in i orienteringen då de snabbt spred sig mot olika gafflingar. Tyckte att jag fick grepp om kartan och blev väldigt förvånad när jag helt plötsligt kom fram på en stig som låg bortanför kontrollen. Hur kunde det bli så? Märkligt. Vände tillbaks  och lyckades läsa in mig. 1,5 -2 min bom på K1. Kalkon!

Sprang sedan själv och det flöt på riktigt bra men det var lite gubbvarning på tempot.

Andra halvan av loppet blev riktigt roligt då jag kom ikapp och ihop med flera lag. Nu kom tävlingskänslan fram ordentligt och det blev kamp in till mål. Riktigt kul avslutning. 

Samuel:

Stafett-sm på söndagen. Sprang 1:a sträckan. Ville vara cool i början och fick ändå första och andra kontrollen bra. Vid tredje stod jag i ringen och fick inte riktigt syn på stenen jag skulle ha. Blev passerad av många lag och blev också stressad. Fick ändå den lilla stenen sen och öka takten för att försöka komma ikapp. Gjorde det bra därifrån och låg bra med vid varvningen. Precis innan 2:a varvningen gjorde jag en ytterligare miss i ett diffust område. Tappade klungan helt och växlade strax under 2 min efter täten.

Waldemar:

För mig gick stafetten jättedåligt. Jag bommade ungefär 6-7 minuter och tappade cirka 10 placeringar. 

Anton F:

En av mina höjdpunkter inför året. Efter fjolårets succe med en femteplats var jag riktigt taggad och vi hade ett väldigt bra lag. Stafetten gick inte helt som vi hoppats på men jag fick gå ut som 20lag och kunde direkt plocka lite och genomförde sträckan helt okej. Förde in oss till en 11plats och nära topp tio. Bra placering även fast vi siktade högre.


Start i H20 - Samuel långt framme som väntat!

Anton forsar fram!

Conny i fajt med OK Ravinen på sista sträckan.

Mer detaljer och resultat på SM-tävlingarnas gemensamma hemsida.

Foton:
Moa Gustafsson: Anton vid stafetten
Simon J: Kartbilden, Anton på podiet och Conny vid stafetten
Från Facebook, SM i orientering 2016: Övriga

 

Skribent: Mats Tibell
Epost: This is a mailto link

Tävlingskalender och anmälan till tävlingar:


Hyr Staffansgården!

För aktiviteter centralt i Knivsta. 

 Ullmax-försäljning!
Funktionskläder i hög kvalitet. Köp själv! Sälj till släkt och vänner! Så tjänar klubben en del.

 

Postadress:
Långhundra IF - Orientering
Jacobsson, Vickeby 52
74190 Knivsta

Besöksadress:
Vickeby 52
74190 Knivsta

Kontakt:
Tel: 018342260
E-post: katarina.bab@telia.c...

Se all info