Hoppa till sidans innehåll

Fantastiskt 25-manna!

13 OKT 2013 20:29
Vilken dag! Flaggorna vajade i vinden! Solen sken från en klarblå himmel och höstlövens färger sprakade mer än nå’nsin! 25-manna i Brunna i Kungsängen lördagen den 12 oktober 2013 blev helt fantastiskt – och lite konstigt.
  • Skapad: 13 OKT 2013 20:29

L-100 IF har haft två lag i 25-manna vid ett par tillfällen tidigare, men det var länge sen. I år var det dags igen! Två lag, hela 50 st L-100ingar, plus reserver, var redo att försvara våra gulblå färger i skogen väster om Ryssgraven. Och som man gjorde det! De allra flesta orienterade som kloka klockor med klös i den kluriga terrängen. Vid 25-manna brukar det vara ganska enkla banor och mycket löpning, men årets tävling bjöd på ovanligt mycket, och svår, orientering. Kanske var det därför vi lyckades så bra.

Fantastiskt 1: Vårt 1:a-lags insats – det ryktas om en placering runt 50! Bästa nå’nsin i så fall! Men, vad säger resultatlistan då? Jag kommer till det.

Fantastiskt 2: Att vi fick ihop ett 2:a-lag och att alla sprang helt enligt förväntningarna - nästan, jag kommer till det också.

Fantastiskt 3: Att OK Linné sprang hem segern efter att ha legat i ledningen under stora delar av tävlingen! Stort grattis!

Konstigt: Att vi inte hade nå’n koll på resultaten under hela tävlingen, eftersom administrativa systemet tidigt brakade ihop. Vid in- och utcheckningen fick man länge skriva upp SI-numren för hand, speakern fick nöja sig med att hålla koll enbart på tätlagen, och placeringsskyltarna ovanför målfållan stod still. Som åskådare gick man omkring i ett resultatvakum och funderade. Jag tror det hade varit rysligt roligt om det funkat. Att se våra löpare komma in på fina placeringar, och att nästa sträcka höll för trycket, och nästa, och nästa igen, ...

Här är en liten summering av tävlingen, utan vetskap om några resultat, som sagt:

Sträcka 1: 6,5 km blå nivå, enkelsträcka, dvs en löpare per lag springer. Robin Pousette i 1:a-laget springer riktigt vasst och är bara några få minuter efter täten. Jens Lindqvist i 2:a-laget gör också en stabil insats.

Sträcka 2: 5,1 km, blå, dam, ytterligare en enkelsträcka. Josefin Bengtsson och Pernilla Svedin gör precis det dom ska.

Sträcka 3: 4,2 km röd, dam, första sträckan där fyra löpare springer parallellt. Två tjusiga tjejgäng ger sig ut för L-100 IF: Petra Olander, Sara Bengtsson, Emma Bromark och Anika Gassner i 1:a-laget och Kristina Karlsson, Ingela Alness, Maria Tibell och Elin Leijon-Thorell i 2:a-laget. Första gänget gör fina lopp allihop och kommer i mål i tät följd och i andra gänget får Elin oväntat se sig slagen av övriga.

Sträcka 4: 3,0 km vit, ej D19-39/H15-54. Alla våra löpare gör bra lopp. Enkla banor visserligen, men starkt att hålla ihop det bland allt folk i skogen. Det är Lovisa Wigertz, Albin Forsberg, Maria Bengtsson och Axel Leijon-Thorell i 1:a-laget och Stina Umegård, Alva Jonsson, Niklas Gillberg och William Dverstorp i 2:a-laget som gör det.

Sträcka 5: 6,7 km blå. Här får några av våra starkaste kort ge sig ut i 1:a-laget – Simon Jakobsson (kul att se dig i farten igen!), Johan Jakobsson, Anton Sundgren och Fredrik Wigertz. Återigen springer alla nästan prickfritt! I 2:a-laget  ger sig Erik
Jonsson, Anders Lindgren, Jesper Tibell och Klas Birgersson ut. Men, något händer. Erik kommer efter ett tag tillbaka bakvägen – och vi får vara glada att han överhuvudtaget kom tillbaka! Efter första kontrollen fick han andnöd och kunde inte fortsätta. Tog sig till målet och sjukvården och efter anti-histamin-medicinering släppte det hela. – Det var riktigt otäckt ett tag, tyckte Erik. Teorin var att han hade fått ett insektbett utan att märka det, som han reagerade på.

Sträcka 6: 4,3 km röd, ej H17-39. 1:a-laget har Håkan Brandberg, Alexander Gillberg, Bobby Brahm och Daniel Ullerud. H16-löparen Bobby och nybörjarfäräldern Daniel tyckte att de hade kunnat göra bättre lopp, men som sagt, det var svårt i skogen. I 2:a-laget springer Katarina Bengtsson, Patrik Servin, Johan Brandberg och Torsten Pettersson ut, trots att vi var tvungna att bryta på sträckan innan.

Sträcka 7: 5,0 km, röd. Sista sträckan med fyra löpare parallellt. Terränglöparen Anders Åberg, veteranen Tommy Åhman, junioren Joakim Wigertz och H16-spjutet Anton Forsberg drar iväg en efter en för 1:a-laget. Anton gör ett riktigt snabbt lopp och tar in en del av luckan som bildades på sträckan innan. För 2:a-laget springer Anders Olander, gammal herrsenior-DM-mästare på 70-talet, Mats Warvelin, nybörjarförälder som är på gång, Per Brahm, nygammal orienterare, och  Alexander Alness, H16-grabb som är på gång igen. Säkra lopp rakt igenom.

Sträcka 23: 3,8 km, orange nivå, ej D19-34/H15-49, återigen enkelsträcka. Nu börjar det dra ihop sig! Sven Wigertz i 1:a-laget och Kalle Brahm i 2:a-laget springer hur säkert och bra som helst.

Sträcka 24: 8,5 km, blå, enkelsträcka. Vår bästa orienterare, den erfarne, idiotsäkre och starke Conny Forsberg lägger upp det för smash inför 1:a-lagets
sistasträcka. Han ser till att vi passerar IF Thor och drar ifrån OK Rodhen
ordentligt. – Det gick  bra och jag har aldrig varit så trött, tror jag, sa Conny efter målgång. I 2:a-laget löper Magnus Johansson. Stark löpare, gammal modern femkampare i elitskiktet som han är, men ingen orienterare alls, enligt egen utsago. – Sven sa att om jag inte tog den här sträckan så blir det ingen 2:a-lag, så vad hade jag för val, sa Magnus. – Kändes ju himla bra också när Conny kom rusande i växlingsfållan och sa att det var den svåraste 25-mannabana han hade sprungit, nå’nsin! Men, Magnus var metodisk i skogen och hittade allt även om det tog lite tid. Bra jobbat!

Sträcka 25: 5,5 km blå, damer. Nu ska det avgöras! OK Linné har legat i täten under stora delar av tävlingen och Oskar Sjöberg har hängt med världsesset Olav Lundanes, Halden, hela vägen och skickar ut Annika Billstam några meter efter Anne Margrethe Hausken Nordberg. Ska Uppsalaklubben slå sjufaldiga segrarna Halden? Javisst, efter mycket spänning dyker Annika först upp i skogsbrynet och för äntligen OK Linné till seger. Världens bästa orienteringsklubb – GRATTIS!

För L-100 IF drar Jenny Bengtsson iväg. Jenny har visat riktigt fin form i höst med jättelopp vid bl.a. DM- och SM-stafetterna, men veckan innan var hon sjuk och har precis frisknat till. Ska vi bli bästa Upplandsklubb efter OK Linné? Javisst, Jenny gör ett starkt lopp och säkrar det resultatet utan problem. GRATTIS till 1:-laget! Om alla stämplingar är rätt så ordnade man förmodligen ett rekordresultat för föreningen. Det blir väldigt spännande att se resultatlistan när arrangörerna väl snickrat ihop den så småningom.

I 2:a-laget är det Ewa Edström-Forsberg som tar ankarsträckan. Hon fick nöjet att delta i omstarten och gör förstås ett säkert lopp. GRATTIS till 2:a-laget som gick riktigt bra! Synd bara att ett insektsstick plockade bort oss från resultatlistan.

Denna 25-mannalördag slutar lika fantastiskt som den började. Flaggorna vajar och himlen är fortfarande klarblå när det bullas upp till fika med allsköns hembakta alster i kvällssolen!

Tack, Sven, för pusslandet med löpare och sträckor och återbud! Alla jämna
insatser på sträckorna visar att du gjorde ett bra jobb. Tack, Katarina, för att du tog initiativ till ett 2:a-lag och ordnade fikat!

Med mätt mage och rosor på kinderna...

/ Mats

Här kommer bilder:

DSC_5539s

 

 DSC_5506s

 

DSC_5460ecs

 

 DSC_5488ceS

 

DSC_5486ces

Robin P kan vara nöjd med sin fina förstasträcka!

 

DSC_5516ces

Damgänget ger sig ut på sträcka 3.

 

DSC_5563cs

Lovisa W är första L-100ing till varvning på sträcka 4.

 

DSC_5573ces

Stina U och Alva J laddar. 

 

DSC_5600ces

Simon J spurtade intensivt.

 

DSC_5594ces

Niklas G har fixat sträcka 4 och där bakom skymtar 1:a-lagets Anton S mot mål efter sträcka 5. 

 

DSC_5603ces

Johan J kom inte riktigt ikapp Simon.

 

DSC_5607ces

William D fulllbordade 2:a-lagets 4:e-sträcka.

 

DSC_5619ces

I täten - OK Linnés Oskar Sjöberg fixar slagläge mot ledande Olav Lundanes, Halden.

 

DSC_5629ces

Sven W i kamp mot Sundsvallas OK:s Jan Nordin på sträcka 8.

 

DSC_5719ces

Patrik S, Alexander G, Claes T, Erik J och Axel L-T.

 

DSC_5723ces

Vi 25-manna kryper dom fram ur vrårna - Anders O förbereder sig.

 

DSC_5724cs

Alexander A efter fullbordat värv på sträcka 7.

 

DSC_5639ces

Spänd väntan! Hausken eller Billstam? Halden eller OK Linné?

 

DSC_5703ces

OK Linné fixade det! Världens bästa orienteringsklubb!

 

DSC_5673ces

Vi väntar fortfarande... 

 

DSC_5678ces

 

DSC_5752ces

Kalle B  har stämplat vid sista på sträcka 8.

 

DSC_5765ces

Jenny avslutade finfint för 1:a-laget...

 

DSC_5755ces

... och kom direkt till kakbordet.

 

DSC_5777cs

Kartorna hämtade. Maria B, Katarina B och Patrik S: - Hur var det nu...?

 

DSC_5795cs

Sist i mål av L-100ingarna - Magnus J efter 8,5 km svår orientering. Kanske dagens starkaste prestation!

 

Foto: Mats T

Skribent: Mats Tibell
Epost: This is a mailto link

Tävlingskalender och anmälan till tävlingar:


Hyr Staffansgården!

För aktiviteter centralt i Knivsta. 

 Ullmax-försäljning!
Funktionskläder i hög kvalitet. Köp själv! Sälj till släkt och vänner! Så tjänar klubben en del.

 

Postadress:
Långhundra IF - Orientering
Jacobsson, Vickeby 52
74190 Knivsta

Besöksadress:
Vickeby 52
74190 Knivsta

Kontakt:
Tel: 018342260
E-post: katarina.bab@telia.c...

Se all info