Hoppa till sidans innehåll

SM-guld till Edvin Nilsson

21 SEP 2021 13:08
- Det känns overkligt, konstaterade Edvin Nilsson när han vunnit H18-klassen på långdistans-SM efter en rafflande sekundstrid.
  • Uppdaterad: 21 SEP 2021 13:08

Sammanlagt tre Långhundralöpare, Albin Warvelin och Edvin Nilsson i H18 samt Simon Jacobsson i H21, ställde upp i långdistans-SM som avgjordes i området Flöghult-Krokstrand vid norska gränsen i norra Bohuslän helgen den 18-19 september.

Albin och Edvin åkte ner med Fredrik Nilsson som ledare och chaufför på fredag morgon och anlände till Idefjordens klubbstuga på eftermiddagen. Därifrån sprang de ett rek-pass på en träningskarta från arrangören. Rundan bjöd på vidunderlig utsikt in över Norge och Svinesundsbron, stora opasserbara branter och fina hällpartier. Där stötte de också på IF Thor som var där i samma ärende.

Albin, Edvin och Fredrik bodde i en liten kompakt men bekväm stuga på Seläter Camping, medan t.ex. Thor, Attunda och Järfälla bodde på Lagunens camping. På fredag kväll och lördag eftermiddag åkte de över till Lagunen för att umgås med kompisarna där. "Hem"-lagade middagar åts i stugan på Seläter-campingen.

Simon Jacobsson tog sig till tävlingen på egen hand tillsammans med sin flickvän som också tävlade.

Albin var mycket nöjd med sitt kvallopp och det räckte med god marginal till A-final. I finalen tyckte han att orienteringen gick väldigt bra, men han var lite ångerfull att han inte löpt fortare första halvan av loppet. Han sparade sig för att orka hela loppet, men i mål hade han mycket ork kvar och önskade att han sprungit fortare. Tide räckte till en 26:e plats.

Edvin var nöjd med orienteringen i kvalloppet och tyckte att det kändes som att han hittade ett skönt lugn där han hade tid att stanna upp och läsa karta och fundera på vägval när det behövdes. Det räckte till första plats i kvalloppet, vilket gav bra utgångsläge till finalen med start näst sist i fältet.

I finalen kände Edvin ett stort lugn och låg till en början minuten efter täten. Men han gick rent och knappade successivt in. Från kontroll 9 ledde han loppet. På sista långsträckan till kontroll 14 gick Noel Braun om, men strax efter gjorde Edvin en riktigt bra sträcka och tog ledningen igen. Sedan stämplade de på exakt samma sekund på näst sista skogskontrollen, efter att Edvin valt att runda ett grönområde medan Noel gått rakt på vilket gick snabbare. Edvin la på en mäktig spurt på sista skogssträckan och gick om och påhejad av ett ganska stort gäng vid sista kontrollen ökade han på ledningen med ytterligare några sekunder på målspurten. Segermarginalen blev till slut elva sekunder.

Simon Jacobsson råkade få med sig sin trasiga kompass till start i kvalet och hade svårt att göra ett topplopp med den. Det räckte ändå till B-final, där han kom på 13:e plats.

Som kuriosa kan nämnas att ett par av kontrollerna satt i Norge. Historien förtäljer inte om löparna coronatestades vid gränspassagen, men man får anta att de åtminstone slapp karantän.

Läs mer om långdistans-SM i Orienteringsmagasinet Skogssport.

Foto: Mårten Lång (bilden högst upp) och Fredrik Nilsson (bilderna nedan)

Skribent: Fredrik Nilsson och Markus Nordén
E-post: Adressen Gömd

Tävlingskalender och anmälan till tävlingar:


Hyr Staffansgården!

För aktiviteter centralt i Knivsta. 
 

 

 Ullmax-försäljning!
Funktionskläder i hög kvalitet. Köp själv! Sälj till släkt och vänner! Så tjänar klubben en del.

 

Postadress:
Långhundra IF - Orientering
Jacobsson, Vickeby 52
74190 Knivsta

Besöksadress:
Vickeby 52
74190 Knivsta

Kontakt:
Tel: 018342260
E-post: katarina.bab@telia.c...

Se all info