Tävling - introduktion

Det arrangeras massor av orienteringstävlingar runt om i landet. Högsäsongerna är vår och höst, men under sommaren ordnas också tävlingar, bl.a. många flerdagarsarrangemang. Att åka på tävlingar i närområdet eller lite längre bort är ett utmärkt sätt att få prova på att orientera i annan terräng än den man är van vid. I vår Huvudkalender brukar vi visa de tävlingar som OL-kommittén föreslår att vi deltar i.

Förutom vanliga orienteringar finns tävlingar även inom grenarna mountainbike-orientering, skidorientering och precisionsorientering.

I menyn tävling ovan finns diverse information att tävla.

Tävling och motionsidrott

Något som är unikt för orientering jämfört med många andra idrotter är kombinationen av motionsidrott och tävling. På orienteringstävlingar finns det alltid både tävlingsklasser för den som vill mäta sig mot andra tävlande och motionsklasser för den som inte fäster så stor vikt vid just tävlingsmomentet.

Tävlingsklasser finns för alla olika ådrar, oftast från D10/H10 (flickor/pojkar som är 10 år eller yngre) upp till D80/H80 (damer/herrar över 80 år) eller ännu högre. Motionsklasser finns av alla svårighetsgrader och längder och där väljer var och en själv det som passar bäst oavsett ålder. I motionsklasserna får man dessutom springa tillsammans med någon om man vill eller ha med en vuxen som "skugga" om det behövs.

Det finns alltså alltid banor som passar alla – oavsett ålder, färdighet och ambitionsnivå!

Efter att man sprungit brukar man diskutera banor, vägval, karta, bommar/spikar och allt annat som hör orienterandet till med sina klubbkamrater och andra medtävlande. Det brukar även finnas servering på orienteringstävlingar med allt från godis och fika till hamburgare och wok, så det finns goda möjligheter att fylla på energiförråden.

GPS-uppföljning

Många orienterare spelar in hur de springer med en GPS-klocka eller telefon. I stort sett alla tävlingar publicerar sina banor på Livelox och där kan man som deltagare lägga in sina GPS-spår och jämför vägval med andra löpare.

Resultat

Resultat från alla tävlingar hittar man via tävlingskalendern i Eventor

För den som är inloggad i Eventor finns det dessutom en sammanställning över de tävlingar där våra medlemmar har deltagit: https://eventor.orientering.se/Organisation/Events