Om Orientering

Orientering – en idrott för kropp och knopp

Orientering går ut på att med hjälp av karta och kompass ta sig från start till mål så snabbt som möjligt. På kartan har en bana tryckts, med ett antal kontroller som ska passeras. Vägen mellan kontrollerna bestämmer man själv – raka vägen genom skogen över höjden eller runt på fina stigen, till exempel. Vid varje kontroll ”stämplar” man för att visa att man varit där.

”Självvald väg i okänd mark, tankens skärpa vid kroppslig möda.” Så lyder en gammal fin beskrivning av orienteringssporten och den gäller fortfarande. Men det är inte bara i skog och vildmark vi springer nuförtiden – sprintdistansen som ofta avgörs i parker och stadsbebyggelse har också blivit väldigt populär. Dessutom har systemen med elektronisk stämpling och GPS-tracking gjort att resultat och tider mellan varje kontroll läggs upp på internet så att alla tävlande kan göra allsköns jämförelser och analyser.

Det roliga med orientering är att man får springa i skogen, resa runt på tävlingar och läger lite överallt och träffa massor av andra orienterare. Alla kan vara med oavsett ålder, kondition eller skicklighet. Det finns tävlingsklasser för alla. Den som inte vill tävla kan ju bara vara med och träna, träffa kompisar och trivas.

Foldern Orientering för nybörjare ger en lättläst och rolig introduktion till orienteringssporten. När du läst den har bra koll på orientering. Kolla också in www.orientering.se som på ett enkelt och överskådligt sätt ger dig alla grunder till vår sport.

Vill du prova på?

Du är alltid välkommen att pröva på orientering hos oss, innan du bestämmer dig för att bli medlem. Ring Katarina Bengtsson, 0737-782541, eller skicka ett mejl till orientering@langhundraif.net så får du veta mer. Du kan ju alltid botanisera lite här på vår hemsida också.

Välkommen!