Tiomila - nu med video och lagledarens rapport

  • 4 maj 2014

image: Tiomila - nu med video och lagledarens rapport

Damernas 1:a-lag slutade 67:a - bästa placeringen nå'nsin, troligen - och herrlaget tog en 68:e-plats - bästa placeringen sen 80-talet! Här rapporterar Sven W som var lagledare för vårt herrlag. Plus Josefins video och intrycken från en soffliggare.

 

Lagledarens rapport

Jag var förväntansfull inför årets 10mila. Vi hade i år ett föryngrat lag med Simon Jakobsson som har glatt oss genom att återuppta orienteringen med strålande resultat, nyförvärvet Erik Åhlin som frivilligt tog den tuffa ”långa-natten” sträckan, John Solbreck som bytt från OK Roslagen till moderklubben, juniorerna Anton och Fredrik som har vuxit till sig och fått ytterligare rutin. Det var också glädjande att Johan Jakobsson blivit bra i sitt knä och kunde ta en sträcka. Conny Forsberg som hör till Sveriges bästa i sin ålderskategori var också startklar.

Förstaårsseniorerna Robin, Joakim och Anton var jag dock lite mer osäker på eftersom de har sina studier på annan ort och inte synts till så mycket. Det
var också i år ett nytt upplägg med start i dagsljus med 2 kortare sträckor, 3:dje var rak och sista sträckan kort vilket gav lite huvudbry för UK. Terrängen i Eksjö hade vi rätt bra koll på sedan O-ringen 2009 men det är ändå inte helt till vår fördel när det är ”för lätt” orientering och mer fysiskt utmanande. Vi satsade till slut på att ha en mycket stark öppning med rutinerade Conny Forsberg på första sträckan, pilsnabbe Anton Forsberg på andra och grymt löpande Simon Jakobsson på tredje. Sedan vidtog nattsträckorna 4 och 5 med Anton Sundgren resp. John Solbreck. Erik Åhlin på den raka 6:e långa natten-sträckan. Robin Pousette på 7:e och Johan Jakobsson på 8:e. Avslutning med Fredrik Wigertz på långa 9:e och Joakim Wigertz på den korta sista-sträckan.

Sträcka 1: Conny hade en otacksam uppgift att springa den ”hetsiga” första sträckan där man hela tiden måste hitta positioner för att inte hamna för långt bak. Som Conny uttryckte det att ”starten blev som jag befarade och resten som jag förväntade mig”. Conny sprang 8,5 km på 52:33 och växlade som 141:a och  6:40 efter täten.

Sträcka 2: Att Anton är snabb visste vi men oj vad han sprang. Han hade 51:20 på 8,5 km och hade tagit in 49 placeringar. Nu låg vi på 91:a plats och bara 9:47 efter täten.

Sträcka 3: Simon sprang på bra men upplevde frustrationen över att klungorna växte på den raka 3:dje sträckan och att det nästan blev slagsmål vid kontroller där stämpelenheterna var för få. Simon sprang jämt med täten och tog ändå in 18 placeringar upp till 73:e plats. Han sprang 13,0 km på 84:52. Det var en fantastiskt bra start att efter 3 sträckor bara vara 13:33 efter täten – jag hade räknat optimistisk på 26 min efter.

Sträcka 4: När Anton S. gav sig ut på 4:e sträckan som var 11,6 km natt och gafflad kunde man förvänta sig att det skulle börja hända saker. Conny hade själv upplevt att gafflingarna var många och att man måste orientera själv hela tiden. Anton klarade sin sträcka på 86:19 och höll sin placering. Vi låg då alltså på 73:e plats och var 28:32 efter.

Sträcka 5: John var mycket besviken när han kom tillbaka efter sin sträcka och pratade om ”total genomklappning”. Total bomtid var ca. 20 minuter men det var fler än John som hade problem med kontroller i de diffusa grönområdena där det verkligen inte är lätt att hålla riktningen, särskilt på natten. John sprang 11,6 km på 106:16 och växlade på en 97:e plats 63:52 efter täten (jag hade räknat med 60min efter täten så det var väl ingen katastrof).

Sträcka 6: Erik hade inte fått några rapporter om vad som hände John och blev lite stel och frusen under sin väntan. Han berättar om sitt lopp att ”starten hade varit slarvig med missar i början och en tappad lins när jag stångade mig in i ett grönområde. Jag sprang sedan väldigt defensivt pga dålig syn och kom i mål med pigga (nåja) ben och viss frustration – men nöjd över att jag höll ihop skapligt trots den dåliga starten”. Erik sprang 17,0 km på 122:10 och plockade 14 placeringar upp till en 83:e plats. Avståndet till täten var nu +82:53 mot beräknat +80:00.

Sträcka 7: Robin gav sig ut i den kalla natten på  7:e sträckan och sprang kanon-bra på den 8,7 km korta banan när han plockade 8 placeringar upp till plac. 75. Hans tid 60:24 räckte till en 42:a plats på sträckan. Nu ligger vi 92:43 efter täten
och jag hade räknat med + 95 min.

Sträcka 8: Johan fick ge sig ut samtidigt som solen gick upp över horisonten. Placeringarna vid passering ute på banan talade om att han sprang bra och t.o.m. tog in några placeringar. Johan sprang 13,0 km på 90:29 och i mål hade han bara tappat en placering. Vi låg 109:41 efter täten men var fortfarande före mitt schema där jag optimistiskt hade räknat med +110 min.

Sträcka 9: Fredrik var pigg och löpsugen när han på morgonkvisten gav sig ut på den långa 9:e sträckan som mätte 15,3 km. Här gick det undan och vid passeringar ute på banan så togs det in placeringar hela tiden. I mål hade Fredrik sprungit sträckan på 97:18 och tagit upp laget till en fantastisk 62:a plats! Avståndet till täten var nu 121:32 mot beräknade +135 min.

Sträcka 10: Joakim sprang ut strax efter Simon Eklöv i OK Linné 2 vilket ju var mycket inspirerande. Han gjorde tyvärr en bom vid en gafflad kontroll men kunde till slut reda ut situationen och han sprang sina 8,5 km på 59:23. I mål blev avståndet till täten +141:54 vilket var mer än 8 min bätre än mina beräkningarJ Joakim hade tappat 6 placeringar men vi slutade ändå på 68:e plats vilket är klubbens bästa placering under 2000-talet !

Jag som lagledare vill tacka alla löpare för era starka prestationer i årets 10mila som blev en stor framgång för klubben. Det var mycket spännande att följa er alla från starten i dagsljus genom den kalla och mörka natten fram till målgången i morgonens solsken.

Jag kan bara hålla med Erik som var imponerad av våra juniorer och unga seniorer
som levererar säkra och stabila lopp med väldigt få misstag. Även John uttryckte en tillförsikt och ser potential hos vårt unga 10mila lag där han ser en fortsatt positiv trend när fjolårets 107:e plats blev 68:a i år. Nästa år har laget stora chanser att ta sig in bland de 50 bästa!

/Sven

 

Vi tackar lagledarna Sven W och Berth-Arne (något om damernas stafett på gång, kanske?) för deras insatser under Tiomila!


Här kan du se Josefins fina videofilm från äventyret i Eksjö.

...och till sist en föredettings intryck från TV-soffan:

 

DSC_7665ces

Med dagens teknik är det en riktig upplevelse! Webb-TV och resultat på paddan.

 

DSC_7629rces

Emma B, som fick hoppa in istället för Petra på 3:e sträckan, väntar på Anika G.

 

DSC_7628ces

... och här kommer hon.

 

DSC_7636ces

Damsegrare är för första gången en danskt lag - OK Pan/Århus.

 

Vi hade ett 2:a-lag i damklassen också, men efter ett par avhopp p.g.a. sjukdom var det bara två löpare från L-100 IF kvar och det blev ett kombinationslag. Slutplaceringen blev 223 av de 311 startande lagen.

 

DSC_7639ces

Kl 19:30 och herrstart - 329 lag drar iväg!

 

DSC_7642ces

Conny F passerar TV1 på 1:a-sträckan. I mål var han 6:40 efter täten - bra gjort för en 65:a! Men så är han väl en av världens bästa i sin årgång också. 

 

DSC_7643rces

Nästa generation väntar. Anton F tog över efter pappa Conny, sprang som ett jehu och plockade 50 platser på sträcka 2! 

 

DSC_7649ces

Nytände Simon J sprang sträcka 3 över 13 km och passerade ytterligare 19 lag. Växlar som 73:a.

 

DSC_7667ces

Den legendariska långa natten. 17 km i mörkret. Albin Ridefeldt i OK Linné går ifatt tätklungan, bl.a. med detta smarta vänstervägval. För L-100 IF kämpar Erik Å. Han gör det bra och passerar 14 lag.

 

DSC_7690ces

Jocke W förde laget imål på plats 68, som näst bästa klubb och tredje bästa lag från Uppland (straxt efter OK Linné 2). Och här kommer grafiken som bevis...

 DSC_7692rces

 

Bra jobbat tjejer och killar!

 

/ Mats T

Foto:

Mats T (m.h.a. 10MILA TV), Sven W (lagbilden)