Ett fantastiskt 10MILA!

  • 15 maj 2016

image: Ett fantastiskt 10MILA!

Placering 52 - bäst i Uppland! Bästa L-100 IF-placering i modern tid! Näst bästa svenska lag med enbart "svenskar"! Årets 10-mila vid Lugnet i Falun blev fantastiskt på många sätt. Nu med fler detaljer och bilder.

Bilder finns längst ner på sidan.

Den allra bästa 10MILA-placeringen för L-100 IF kom år 1958 i Flen-Nyköping då man tog en 15:e-plats. I ”modern” tid var 55:e-platsen i Gimo år 1987 den bästa – fram till nu. Med 52:a-platsen i Falun tog herrarnas 1:a-lag den bästa placeringen i modern tid! Dessutom bästa Upplandslag! Grattis!

Det var också första gången sen 1999 i Enköping som vi hade ett 2:a-lag i 10MILA och de tog med sin 204:e-plats den bästa placeringen sen 1968 i Riksten då man var 145:a.

Här ser du den 10MILA-statistik för L-100 IF som jag har plockat ihop.

Årets rekordlag såg ut så här:
Samuel Hedlund
Anton Sundgren
Anton Forsberg
Hugo Lindell
Fredrik Wigertz
Waldemar Andersson
Jesper Kullin-Alfredsson
Erik Åhlin
Conny Forsberg
Simon Jakobsson

Lagets insats i korthet:
Smakstart av Samuel som var 45:a, 3:34 efter täten. OK Rodhen startade också bra och på 2:a-sträckan gick de upp till 17:e plats medan vi tappade en del. OK Linné gjorde tyvärr en repris av förra året. Man startade dåligt och både deras 1:a- och 2:a-lag stämplade sen fel på 3:e sträckan. Kampen stod därför mellan oss och OK Rodhen om att vara bäst i Uppland. Med säkra insatser av alla knaprade vi in på deras försprång sträcka för sträcka. På 9:e sträckan var Conny ifatt och skickade ut Simon 6 sekunder efter. Simon gjorde processen kort och drog ifrån direkt! Mer detaljer längre ner.

Se artikel på UNT Sport.

I damlaget hade vi en del "kvinnofall". Jenny B och Emma B var krassliga och fick lämna återbud, och Petra O visste vi sen innan att hon inte kunde vara med. Nu var Josefin B och Sara B ankaren i laget där ungdomarna Lovisa W och Alva J fick hoppa in. Se Jennys rapport längre ner.

I ungdomskavlen hade vi två lag, men vi fick komplettera med en tjej från IF Thor i 2:-laget p.g.a. återbud.

Resultaten blev:
Ungdomskavlen                         Lag 1: 152, Lag 2: 204
Damkavlen                                236
10MILAkavlen                            Lag1: 52, Lag 2: 204

Gå in på 10MILAs LiveResultat och lek runt - där hittar du resultaten för alla kavlarna, lagen och sträckorna.

Fantastiskt:
Att vi i L-100 IF kunde ställa upp med fem lag i årets 10MILA. Två ungdomslag, ett damlag och två herrlag, alltså. Nytt rekord för oss! 

Fantastiskt:
Alla som kämpade så väl i det lite bistra vädret och den krävande och kuperade terrängen! Inte minst Alva Jonsson och Lovisa Wigertz som sprang sträckor både i ungdomsstafetten och p.g.a. av återbud även i damstafetten. Alva tog sig an damernas sista sträcka som mätte hela 9,7 km och hon tog sig runt trots en storbom på mitten. Strongt!

Fantastiskt:
20 herrsträckor genomförda utan några malörer! Alla tänkte på laget och var noga med att kolla kodsiffrorna (till skillnad från stackarna i OK Linné vars 1:a-lag återigen stämplade fel och dessutom gjorde 2:a-laget samma sak).

Fantastiskt:
Den fina L-100 IF-markan! Katarina och Berth-Arne hade laddat upp med varmkorv, gulaschsoppa, bullar, kakor, frukt, godis, kaffe, the och saft. Bara för tävlande och supportrar att hugga för sig under dagen och natten. Tack för det, och tack till Gun-Inger och Hasse för lånet av gasolkök!

Fantastiskt:
Banorna och arrangemanget! Trots de många stigarna, vägarna och alla skidspårsgator i närområdet lyckades banläggarna med sina intentioner att skapa fullvärdig och utslagsgivande orientering. Den tuffa terrängen, de tekniska utmaningarna i sluttningarna och många vägvalsmöjligheter gjorde att stora klungor undveks och att det blev riktigt spännande att följa GPS-sändningarna vid arenans storbildsskärm och i sofforna därhemma.

Fantastiskt:
Som kuriosa - herrarnas 1:a-lag var 27:e bästa svenska lag! Dessutom var man näst bästa lag med enbart ”svenskar” i laget, inga "importer alltså", enligt min egen bedömning baserad på löparnas namn! Bäst var Linköpings OK som var 46:a. Vi var alltså inte långt från att vara Sverige-bäst där! Fantastiskt!

Tack, alla som var med i Falun, för en härlig 10MILA-upplevelse!

/ Mats


Jennys rapport från damkavlen

Trots flera återbud så blev det ett fullt damlag, med två debutanter(!), som placerade sig på en 236 plats av 301 startande lag. Jag själv vaknade med ont i halsen och tårar i ögonen, 10mila är verkligen inte något jag vill missa. Men jag fick chansen att göra det näst bästa efter springa; se till så att alla tjejer visste när det var dags att värma upp, hålla dem sällskap i växlingsfållan och klä på dem överdrag. Varje gång de växlade kändes det som att jag spikade kontrollen, perfekt timing! 

Först ut var Sara som utöver att det var hennes första start också var med om en ganska annorlunda startsträcka på 10mila. Med rejäl kupering och grov gaffling blev det luckor direkt. Redan vid andra TV-kontrollen var det stora hål i ”ledet”. Sara fick inte en perfekt start, men höll ihop loppet bra.

Ut på andra sprang Maria. I växlingsfållan hade det redan gått att se på storbilden att första kontrollen bjöd på kluriga vägvalsbeslut. Maria valde att gå ett säker runtvägval, bra beslut under en stafett. Det blev några bommar bland alla gafflingar senare på banan men en stark tjej växlade ut Josefin på tredje sträckan. Nu var det lite längre banlängd och Josefin höll riktigt bra tempo. Frånsett en bom på slutet av banan var hon nöjd med loppet.

Sen var det dags för Lovisa att för första gången springa en sträcka i damkaveln - efter att redan ha sprungit en nästan lika lång sträcka i Ungdomskaveln några timmar tidigare. Lovisa gick som klockan själv, säkert och utan bommar, och kunde skicka ut en smånervös Alva på sista sträckan.

Alva hade liksom Lovisa också sprungit Ungdomskaveln, men Alva själv uttryckte det som att hon egentligen inte varit i skogen; hennes sträcka hade varit på tok för kort. Nu väntade däremot en rejäl utmaning, sistasträckan mätte hela 9,7 km. En distans som Alva inte avverkat i ett svep, själv, förut. Vi hade sagt flera gånger till Alva att det självfallet var okej att gå av när som helst. Men när Alva stod där bredvid mig i växlingsfållan så visste jag att den här tjejen hade inga planer på att bryta. Hon tog sig hela vägen runt, sin första sistasträcka och sina första mil orientering. Vilka kämpar! 

/ Jenny

Mats rapport från herrkavlen

Str 1, 13.7 km, dag/skymning:
Samuel H var sammanbiten under uppvärmingen och efter startskottet blev det fart och han gav oss en smakstart. Låg länge bara någon minut efter täten och var 3:34 efter i mål som 45:a.
I 2:a-laget startade John S. Han tog vägvalet ända upp till toppen efter mördarbacken och blev lite seg efter det. Sen började magen strula en del. In som 247:a av de 338 startande lagen.

Str 2, 13,5 km, skymning/natt:
Bitvis svår sluttningsorientering i mörkret. Från GPS-bilderna på storbildsskärmen kunde vi konstatera att säker och metodisk orientering lönade sig. Anton S gjorde några bommar och var inte nöjd. Kom in på plats 81.
I 2:a-laget sprang Joakim A. – Jag bommade en hel del och efter halva loppet fick jag kramp i vaderna i uppförsbackarna, kommenterade han. I mål på placering 266.

Str 3, 12 km, natt:
Vår landslagjunior Anton F skulle här ge Hugo ett bra utgångsläge på långa natten. Anton gjorde ett strålande lopp och tappade bara 2:41 på täten. – Men, mot växlingen blev jag lite fundersam eftersom jag var ganska ensam i skogen, såg ingen bra klunga för Hugo att haka på, sa Anton. Växlade som 60:e man. OK Rodhen låg nu en bra bit före efter väldigt bra lopp på de första sträckorna. Däremot var OK Linnés lag 1 och lag 2 en bra bit efter oss och på den här sträckan stämplade de fel. En repris av förra årets fiasko. Verkligen tråkigt.
I vårt lag 2 kom Joakim W in på plats 242.

Str 4, 16,6 km, långa natten, den enda raka sträckan:
Vi har satsat på Hugo L som varit borta från orienteringen några år, men som ju varit i svenska junioreliten i löpning. I vinter har han tränat med orienterarna vid Linköpingsuniversitet och gjort några fina insatser på tävlingar under våren. Anton S och jag pekade ut ett par lag som vi väntade skulle växla ut precis efter honom och som kunde vara bra att hänga på. Hugo gjorde det, men mot första kontrollen sprang ena laget helt fel så honom struntade Hugo i och fångade snart upp en liten klunga som han körde med ett tag. På en väg sprang han sen ifatt en ny klunga som gick stabilt och fint genom hela loppet. Hugo växlade som 64:e lag. En bra insats.
Redan tidigt i vintras hade Jens L proklamerat att han villa springa långa natten i 2:a-laget. Så fick det bli och han knatade runt utan större problem och växlade i det tidiga morgonljuset in som 258:a. – Det var roligt hela tiden! utbrast han efter målgången.

Str 5, 5,9 km, natt:
Nu var det dags för tre stycken korta, gafflade nattsträckor. Viktiga sträckor som högst troligt skulle ha en annan karaktär än de utpräglade långdistansbanorna som avverkats tidigare. Fredrik W tog över och gjorde ett bra och stabilt lopp. Tappade bara 5 minuter och höll placeringen. Vi knappar in en aning på OK Rodhen som är Upplandsbäst, men vi har fortfarande 10 minuter upp till dem. Ska vi kunna plocka in det?
Mats W, som också agerade lagledare för lag 2 fick hoppa in som reserv. Peter H, som siktat mot en 10MILA-start i flera år hade fått feber och fick kasta in handduken i sista stund. Verkligen synd! Men, Mats W sprang riktigt bra och plockade en placering. Det underlättade också för 2:a-laget att det nu hade ljusnat.

Str 6, 6,1 km, natt:
Lagets yngste löpare, vårt nyförvärv Waldemar A, 18 år, växlar ut. Han gör ett helgjutet lopp och växlar som 62:a. Bäst av allt – han tar in ytterligare någon minut på OK Rodhen!
I 2:a-laget springer Daniel U. Han gör det väldigt bra och plockar nio gubbar – kommer in som 248:a.

Str 7, 5.9 km, natt:
Det andra av våra senaste nyförvärv, Jesper K-A, tar över och han gör det med bravur. Tappar bara 2:49 på täten, plockar till 59:e plats och tar in ytterligare tre minuter på OK Rodhen! Jakten fortsätter – nu är vi bara sex minuter från att vara Upplandsbäst. – Det här grejar vi, vi har bättre folk på de sista sträckorna, hävdar Simon J.
Magnus J tar över i 2:a-laget. Går säkert och växlar som 247:a.

Str 8, 12,8 km, gryning/dag:
Erik Å tar över på denna längre sträcka. Han bommar dock 6-7 minuter och tappar en placering, till 60:e plats. Men, vi är nu bara 3:26 efter OK Rodhen!
Rutinerade Johan J, en av våra bästa 10MILA-löpare genom tiderna (även om de bästa insatserna gjordes för OK Roslagen en period), springer för 2:a-laget. Passerar
12 lag till 235:e plats.

Str 9, 9,0 km, dag:
Vår veteranvärldsmästare Conny F gör ett felfritt lopp. Tappar bara 7 minuter på världslöparna och nu jäklar, han kommer in i rygg på OK Rodhens löpare!
I 2:a-laget springer Sven W som tar in ytterligare 9 placeringar. Växlar som 227:a.

Str 10, 16,0 km, dag:
Nu ska det avgöras! Simon J springer ut 6 sekunder efter OK Rodhens Sixten Walheim. 10MILA-appen i mobilen visar att vid passeringen vid 4,8 km har han dragit ifrån till 2 minuters ledning över OK Rodhen! Vid 8,2 km är han nästan 6 minuter före! Inget snack om saken. Mot målet spurtar Simon in på 52:a plats - som första Upplandslag! Härligt! Det är också L-100 IF:s bästa placering i modern tid!
2:a-laget deltar i omstarten med Robin P på startlinjen. Trots sina hälsoproblem gör han ett bra lopp vilket ger laget placering 204, vilket är bästa insatsen för ett 2:a-lag i L-100 IF sen 1968!

Succé för båda herrlagen, alltså! Tack för underhållningen!

/ Mats

IMG_8818s

Kalle B på 1:a-sträckan i Ungdomskavlen.

_DSC5724cs

Damlagets lagledare Katarina och 2:a-sträckans Maria B.

_DSC5730e

_DSC5751rces

Klart för start i 10MILA-kavlen.

_DSC5760rces

338 lag iväg...

_DSC5764rces

...uppför "mördarbacken"!

_DSC5785cs

Samuel H passerar en TV-kontroll bara nå'n minut efter täten.

_DSC5788cs

_DSC5792ces

_DSC5802rcs

Per Forsberg & Co i speakeriet hade det väl ordnat.

_DSC5797ces

Anton S skickar ut Anton F på 3:e-sträckan.

_DSC5808ces

Anton F efter sitt topplopp.

_DSC5818ces

Jesper K-A och Waldemar A gör sig i ordning för nattens insatser.

_DSC5828ces

Vår markachef BAB gömmer sig lite diskret för kameran.

_DSC5825es

Snart växling för Jesper K-A...

_DSC5829ces

... som gör ett kanonlopp och skickar ut Erik Å som 59:e lag.

_DSC5835ces

- Det var roligt hela tiden! tyckte Jens L efter sitt långa natten-lopp!

_DSC5840ces

Väntan på upplösningen...

_DSC5849ces

Vi är i rygg på OK Rodhen inför sista sträckan! Deras Sixten Walheim kan knappt bärga sig.

_DSC5851rces

Conny F har gjort ett strongt lopp och lämnar över kartan till vår sistaman Simon J bara sex sekunder efter OK Rodhen.

_DSC5873rcs

... YES, första Upplandslag mot målet - L-100 IF!

_DSC5883ces

En pigg och nöjd Simon efter sin fina insats.

_DSC5900cs

Vi hejar in OK Rodhen, förstås.

_DSC5876ces

Där står det - svart på vitt!

_DSC5923cs

Dags för uppbrott.

_DSC5924s

Själva budkavlen.

_DSC5860s

Lagledar-selfie - gissa vems! Tips: Någon av Katarina B, Sven W, Erik J, Mats W eller Mats T.

 


Foto: Mats T, utom bilden på Kalle B som Berth-Arne tog.