Joensuu-Jukola 2017

  • 23 jun 2017

image: Joensuu-Jukola 2017

Jukola 2017 utspelade sig i byn Eno utanför Joensuu i Norra Karelen. Till skillnad från förra årets lervälling och kyla bjöd årets upplaga på riktigt finväder och både torrt TC och torra sankmarker.

Efter lite grubblerier kring laguppställningen mönstrade Långhundra IF ett lag bestående av Anton F, Simon, Erik, Waldemar, Jesper, Samuel och slutmannen Fredrik. Laget kom in på plats 76, något sämre en förra året, och lite längre från klubbrekordet. Nu siktar vi mot #topp202020!

Årets Jukola avgjordes i Joensuu, Norra Karelen. För att få bästa möjliga förberedelser inför årets tävling åkte laget därför iväg på ett träningsläger några dagar innan. Dels för att slipa teknik och form, men också för att ha den mesta av restiden avklarad när tävlingsdagen kom. Så, på onsdagskvällen samlades sex av lagets löpare (Anton F, Fredrik, Jesper, Samuel, Simon och Waldemar) med minibuss i Värtahamnen för båtfärd över Östersjön. Tyvärr hade vi precis fått beskedet att Anton Sundgren var tvungen att lämna återbud p.g.a. sjukdom, och vi började genast spekulera hur vi skulle formera laget. Och framförallt, vem skulle ta sista platsen i laget?

Torsdag morgon började så den långa färden från Åbo till Kuopio. Chaufför, och tillförordnad reseledare, Simon var skoningslös och medresenärerna fick vänta mer än en timme på första stopp för toabesök och kaffeintag. Stämningen på topp… Några timmar senare framme i Kuopio för att möta upp Vesa Saramäki från Kuopion Suunnistajat och få kartor för träningarna. Första passet bjöd på delvis riktigt brötig terräng med vindfällen och branta steniga sluttningar, men bitvis riktigt fint (men ändå tugg). Storhandling efter det. Alla kollade förskräckt på när korgarna fylldes med vad många tyckte var alldeles för mycket mat. Men reseledaren visste vad han gjorde skulle det visa sig.

Väl framme vid våra stugor väntade lätt kvällspass innan middag. Stugorna var belägna inpå tallhedsparadis med inslag av lite tuffare skog, och precis invid en mycket badvänlig sjö. Alla njöt (nästan alla, finns en badkruka i laget som kanske inte njöt lika mycket) av ett svalt kvällsdopp. Och alla väntade med spänning på besked, och efter middagen kom det – Erik Åhlin bestämde sig för att ansluta på lördag! Men vilken sträcka skulle han ta? Vi kunde knappt fokusera på middagen, men som tur var hade köksbasen Jesper med assistenter sett till att det blev en utsökt Långhundra special så vi fick i oss ordentligt ändå!

Fredagen inleddes med tre korta OL-intervaller. Som vanligt mycket prat om korta gaffeln, men mindre prat om vem som faktiskt lagt banorna... Men riktigt go stämning! Man kände att laget byggdes upp mot morgondagen. Vila, mat, hopp från bro, besök i Kuopio m.m. samt en till träning för de ivrigaste i sällskapet, fyllde ut eftermiddagen.

Lördag morgon, en halv dag kvar till starten. Erik hade under natten anlänt till sina föräldrars stuga i närheten, med nyutskriven autokarta över en fin halvö vid sjön där. Blev ett fint lättare pass som en sista förberedelse. Sen bar det av mot Jukola! Laguppställningen ändrades i sista stund, men det kändes som ett bra beslut:

Str 1 - Anton Forsberg

Str 2 – Simon Jakobsson

Str 3 – Erik Åhlin

Str 4 – Waldemar Andersson

Str 5 – Jesper Kullin Alfredsson

Str 6 – Samuel Hedlund

Str 7 – Fredrik Wigertz

 

Alla var grymt taggade! Laget gjorde en fin laginsats, utan några större missöden, även om några av oss gärna hade velat prestera bättre (individuella redogörelser för respektive sträcka kommer senare). Efter en nästan ljus natt och tidiga morgontimmar sprang Fredrik in Långhundra IF på plats 76 vid årets upplaga av Jukola. Tankar och drömmar om klubbrekord (68a:a) fanns, hoppet tändes och släcktes om vartannat. Vi räckte inte till i år, men nu tar vi nya tag mot 2018, och framförallt mot #topp202020!

/ Simon Jakobsson (tillförordnad reseledare)

 

Individuella berättelser från respektive sträcka

Str 1 – Anton Forsberg

På väg på promenaden från bilparkeringen sa Erik att han trodde det var bäst att jag sprang första sträckan så 2h innan start ändrade vi ordning och jag skulle springa första istället för andra. Taggad men lite nervös, hade aldrig tidigare sprungit en första sträcka på en stor stafett. Var nästan 1km asfalt till startpunkten så körde några rejäla ruscher innan start för att klara av rusningen i början. När startskottet väl gick det jäkligt fort men ganska snabbt fick man sin plats i ledet och kunde löpa ut på den rejäla långsträckan till första kontrollen.  Sedan när vi väl kom in i skogen blev det ett mycket lägre tempo och jag upplevde det som att de gick rätt sakta. Var dock väldigt svårt att springa om folk pga brötig terräng och att det kostade mycket kraft. När sen man väl kom ut på vägarna/stigarna så sprang alla djävulskt fort och jag klarade inte då av att passera folk. Hela sträckan fortsatte bra ändå och jag plockade mina kontroller, ingen miss på hela banan.  Tappade dock väldigt mycket tid och platser på långsträckan hem där jag även fick uppleva en frisittning mitt på stigen, 5 meter framför mig. Överlag nöjd med loppet. 

Str 2 – Simon Jakobsson

Anton gjorde vad som krävdes och vi fick en suverän start då jag fick kartan som 62:a lag, minns hur Anton skrek: ”Det är många bra lag runt dig!!!”. Så var det, fick rygg på Krusenstierna till ettan, olika gaffel där men det hjälpte bra att få upp tempot där. Gör en bra inledning och tar mina kontroller en efter en. Sen blir jag osäker längs en höjdrygg, gör en minuts bom och hamnar helt själv. Tung period då det just där kom en del grönområden, men höll i orienteringen riktigt bra och tuggar ikapp några löpare. Efter långsträckan tillbaka är jag på väg att glida iväg till fel gaffel, räddar upp det, bara för att missa kontrollen efter. Ser då en klunga ledd av Imark, och ser också hur han är på väg loss från den klungan. Går ikapp och får på så sätt en bra rygg för att hålla tempot in mot mål. Växlar över som 51:a lag. Helt ok insats även om man hade kunnat göra ännu bättre av det utgångsläget, och det var dålig timing på bommarna då det kändes som att det kostade mer än själva bomtiden. Hur som helst riktigt kul!

Str 3 – Erik Åhlin

Sega ben efter vinter och vår med mest alternativ träning. Ett par misstag i början av sträckan men lite bättre mot slutet. Som vanligt en rolig tävling och resa! 

Str 4 – Waldemar Andersson

Innan jag började värma upp hade jag inga förhoppningar på att det skulle kännas lätt alls då jag har haft en strulig vårsäsong bakom mig. Men när jag började värma upp blev jag förvånad över hur lätt det kändes och den känslan stannade kvar under loppet.   Jag gjorde ett väldigt stabilt lopp och lyckades plocka några platser, växlade sedan ut Kullin som 69:a. 

Str 5 – Jesper Kullin Alfredsson

Nu helt ljust. Gafflat redan första kontrollen och löparna jag gått ut med delar upp sig. Får en bra inledning och dom tre första kontrollerna problemfritt. Tar det lugnt nedför sluttningen i det mest detaljerade men viker upp till fel kontroll 40m för tidigt. Tillbaka över höjden och fastnar i ett grönområde, tappar några ryggar och får springa själv. Banan avslutades sedan på sluttningen med berghällar och generösa gafflingar. Inga misstag och kom ikapp några lag. Även sträcka 5 avslutades med en kilometer löpning innan mål. Summerar en stabil kortsträcka. Växlar över på plats 63.

Str 6 – Samuel Hedlund

Jag gick ut runt plats 63 på sjätte sträckan. Fick första kontrollerna bra och blev själv efter det. Tyckte jag orienterade bra och höll hyfsad fart fram till 12:e kontrollen. Var 30-50 meter från kontrollen men fick det inte att stämma så blev osäker och gjorde 2 min. Såg andra lag som hade tagit en annan gaffel och hängde därefter på dem. Hängde med till sista kontrollerna. Blev, trots 5-7 andra runtom, helt själv på min gaffling och denna gång såg jag ingen framför när jag stämplade vid radion. Därefter tog tröttheten och ut sin rätt och jag gjorde ett par misstag på slutet som följd av det.

Str 7 – Fredrik Wigertz

Från att jag inte hade tänkt att vara med, till att få springa sista sträckan var ett rejält hopp. Trots det så kände jag mig ändå ganska förhoppningsfull över den form som jag lyckats samla ihop de senaste veckorna.. Och när jag stack ut på 72:a plats så gjorde jag det med riktigt fräscha ben. Jag hade redan studerat storbilden för den större delen av banan, så många av vägvalsbesluten hade jag redan tagit. Och jag följde de besluten rätt okej dock med ett par mindre missar på 4an och 6an. Efter två långsträckor till så kom jag till ett gafflings-grönområde som orsakade min största bom på ca 3min, en icke dokumenterad sten blev mitt fall och jag blev tvungen att göra en "nödfalls gening" ut från grönområdet för att hitta tillbaka till kartan. Efter detta äventyr hade jag släppt förbi en klunga, som jag till en början försökte hänga ikapp men efter ca 10km orientering började kroppen tröttna rejält och jag började istället fokusera bakåt med rädslan att Attunda eller Rohden skulle dyka upp. Ensam tog jag de sista kontrollerna i ett mindre inspirerande tempo men blev ändå väl omhändertagen i mål av lagkamraterna som såg till att ge mig en ordentlig dusch av Henkel Trocken.

Matstopp på väg norrut

Matstopp på väg norrut

Första träningen, ordnad av Vesa Saramäki

Första träningen, ordnad av Vesa Saramäki

Klassisk omgång Plump, notera att det var första gången Jesper spelade Plump…

Klassisk omgång Plump, notera att det var första gången Jesper spelade Plump…

Såhär trött kan man bli av en sträcka tidigt på morgonen…

Såhär trött kan man bli av en sträcka tidigt på morgonen…

Slutmannen Fredrik försöker få i sig det bubbel som var kvar efter att det mesta hamnat på upploppsrakan

Slutmannen Fredrik försöker få i sig det bubbel som var kvar efter att det mesta hamnat på upploppsrakan