SM i medeldistans och stafett

• 30 aug 2021

image: SM i medeldistans och stafett

Fem Långhundringar ställde upp när SM i medeldistans och stafett avgjordes i Boden och Luleå helgen 27-29 augusti, med en 15:e plats på medeldistans för Lovisa Hambäck och en 16:e plats i stafett för H20-laget som bästa resultat.

Torsdagen den 26 augusti åkte L-100´s juniorer som skulle delta på SM medeldistans och stafett till Luleå. Det var regnigt hemma när vi åkte men när vi kom fram var det klart väder.

På fredagen var det kval i medeldistans och av H18-killarna klarade Albin Warvelin att komma till A-final med 1 minuts marginal. Edvin Nilsson hade börjat bra och ledde vid 4:e kontrollen, men efter en bom på 8:e började han stressa och då kom en till stor bom på 10:e som gjorde att han till slut var 2 min från att gå till A-final. Edvin var naturligtvis besviken att han inte gick till A-final men ville nu istället ta revansch i B-finalen.

Arvid Umegård som deltog i H20-klassen gjorde inga större bommar men sprang lite för långsamt för att gå till A-final. Det kändes ändå bra med tanke på att han inte hade tävlat på länge.

Lovisa Hambäck och Lovisa Wigertz sprang D20-klassen där de i princip skulle gå vidare till A-final bara de blev godkända, vilket båda också blev.

På lördagen var det finaler i medeldistans och först ut var Albin i A-finalen för H18. Det var en svår finalbana och Albin gjorde en del bommar vilket placerade honom på en 28:e plats, 9:51 efter segraren Edvin Forsberg, OK Ravinen.

Lovisa W startade 10 minuter före Lovisa H i A-finalen för D20. Det blev en hel del bommar för båda Lovisorna och Lovisa H var ifatt Lovisa W på slutet av banan. Lovisa H kom på 15:e plats 19:37 efter suveränen Hanna Lundberg, OK Renen, som vann D20. Lovisa W kom på 26:e plats av 40 startande 29:54 efter segraren.

Arvid som sprang i B-finalen för H20 gjorde ett bra lopp med få bommar och kom till slut på en 4:e plats av 16 startande, 5:16 efter segrande Viktor Jellvert Börjeson, GMOK.

Edvin var ute efter revansch och satte högsta fart i B-finalen för H18, som han också vann efter ett i stort sett prickfritt lopp 2:03 före tvåan.

På söndagen väntade SM i stafett i Måttsund utanför Luleå. L-100 hade anmält ett H20-lag och ett D20-lag som dock bara hade två löpare. Det var i strålande solsken som vi anlände till parkeringen vid Måttsunds slalombacke. Det visade sig att arenan var belägen högst upp i backen, så man var rejält uppvärmd efter promenaden dit upp.

I D20-stafetten startade Lovisa H och hon gjorde ett tekniskt stabilt lopp men tyckte inte att krafterna räckte till i den branta kuperingen. Hon växlade över till Lovisa W på 35:e plats, 15:58 efter ledande OK Södertörn. Lovisa W gjorde ett stabilt lopp och tog in fyra placeringar trots att hon inte tyckte att det gick så fort. Det var synd att laget inte hade någon avslutare men på SM är det inte tillåtet med kombinationslag och då blir det ibland svårt att få ihop ett fullt lag.

I H20-klassen startade Edvin och med sitt återfunna självförtroende efter gårdagens vinst gick han ut offensivt. Vid varvningen efter drygt halva sträckan hade han en ledning på 50 sekunder före Sävedalen. På näst sista kontrollen gjorde Edvin en liten krok och plötsligt var förföljarna ifatt, men Edvin spurtade bra på slutet och vann sträckan med tre sekunder före Albin Weiden, FK Göingarna. På andra sträckan tog en något nervös Arvid över då han gick ut i en klunga med fyra andra löpare. Arvid höll i ihop det på ett bra sätt ändå och kom till varvningen på en 11:e plats som han höll in till växlingen. På sista sträckan sprang Albin och det blev en del misstag mot slutet som gjorde att han tappade 5 placeringar. Lagets 16:e plats av 51 startande var ändå mycket starkt gjort!