Ungdomens 10-mila 2008

  • 8 aug 2008

Lördagen den 2 augusti var min klocka inställd på 04.15. Jag vaknade några minuter tidigare och kravlade mig ur tältet. Sömnen hade inte varit den bästa, strax efter 02 började Per Forsbergs ljuva stämma höras över Billingen.

 

Vi var på en av årets höjdpunkter, Ungdomens Tiomila. Långhundra har under flera år startat med ett tjejlag och så även i år. I år var det också två killar, Jocke och Fredrik, som sprang HD18 tillsammans med Roslagen/Rånäs.

I tjejlaget sprang Lise första sträckan – vid halvfemtiden kollade jag att det rörde sig i Lise´s och Sara´s tält. Två tävlingssugna tjejer kom strax därefter ut och åt en lätt frukost. När vi drog oss mot målområdet hörde vi att Sanna och Emma vaknade, bra.

05.30 gick startskottet och Haren hann undan även i år. Lise gjorde en bra startsträcka och växlade ut till Sara som 29 ca 3 minuter efter täten. Efter att ha slitit i backarna i Sälen tyckte Lise att 4 km på Billingen gick som en dans.

 

Sara följde upp med ett bra lopp, och skickade ut två nervösa tjejer, Sanna och Emma. Sara kände sig lite ringrostig, hon var ju skadad en stor del av sommaren. När hon märkte att hon var ensam i skogen upptäckte hon vilket vägval hon skulle ha sprungit!

 

Vid U-10 mila finns inga åldersbegränsningar, laget som vann bestod enbart av 17- och 18-åriga tjejer. För Sanna och Emma´s del var de första gången de var med, och det var pirrigt att ge sig ut – vi låg ju också bra till. Tjejerna genomförde sin sträcka på ett utmärkt sätt – var och en för sig, de tappade bort varandra i farten till första kontrollen.

Fjärde sträckan sprang Maria och även hon gjorde ett bra lopp. Hon skickade ut Jenny som 34 ca 20 minuter efter täten. För Jenny´s del var det sista året att var med vid U-10mila. Hon kände sig lite trött men kämpade bra och plockade många platser. Ungefär  08.15 på lördagsmorgonen passerade Jenny mållinjen som 26 tjej. Det visade sig sedan att tre lag blev diskvalificerade och Långhundras officiella placering blev 23 ca 25 minuter efter segrarlaget från Täby. Det är det bästa resultat vi har nått i tjejklassen hittills.

Som lite kuriosa har jag räknat ut medelåldern på lagmedlemmarna. Bland de lag som var före oss var det endast 5 stycken som hade en lägre medelålder på löparna! Segrarlagets medelålder var 17,6 år – vi kom upp till 15,8 år. Det är ju som sagt endast Jenny som inte får vara med i laget nästa år så det ska bli kul att få följa med till denna roliga tävling ytterligare några år.

 

Tyvärr hade jag ingen egen kamera med men det finns bilder från tävlingen här http://www.u10mila.se/default.asp?page=bilder

 

Resultat