Skönt Tiomiladygn med stabila insatser

  • 6 maj 2013

Årets Tiomila avgjordes i blåsigt men fint vårväder norr om Kungsängen. Här hittar du fyra rapporter från de som var med - från BAB, Anika G, Lisa P och Anton S!

Herrlagledarens rapport:

"Årets tiomila avgjordes norr om Kungsängen på Livgardets övningsfält med arenan vid Gällöfsta kursgård. Det relativt stora terrängområde som användes var i huvudsak jungfrulig tiomila-mark, visserligen har tiomila hållits i samma trakt både 1981 och 2005, men då var tävlingsområdet längre åt väster-sydväst. 1981 fanns dock några kontroller i den västra delen av det aktuella området. Den nordligaste delen av området var endast 2,6 km sjövägen från hamnen i Sigtuna.

Årets tävling blev en av de snabbaste i historien, ofta låg kilometertiden neråt 5, såväl på natten som dagen. Den vanligtvis öppna skogen med stora inslag av hällmarker gjorde att sikten som regel var god. Trots vinterns myckna snö och sen snösmältning var det relativt torrt i skogen och snarare var det påtagligt att snön plattat till den lägre vegetationen som inte heller ännu börjat grönska.

För oss som var med 1981 var årets tävling med varmt och soligt väder (endast en överraskande regnskur med 1 mm på natten) en slående kontrast mot den tidens snöglopp, lera, översvämningar och kyla.

Herrtävlingen avgjordes redan på sträcka 4, långa natten. De normalt stora klungor brukar samlas ihop här blev enbart, åtminstone i täten, en klunga på 11 löpare som inte hade någon närmare än 14 min efter sig! Det stod väl redan nu klart att segeraspiranterna fanns bland de elva, speciellt som Halden och Kalevan Rasti fanns bland dem. Sedan blev det, som vanligt, en kamp mellan dessa båda lagmaskiner. Halden ‘borrade’ i täten och Kalevan låg på andra plats stadigt 2-3 min efter och övriga lag halkade allt längre efter. På slutsträckan kunde sedan den formstarke Thierry Georgeu avgöra till Kalevan efter att på slutet gått i fatt och lämnat Haldens Lundanes bakom sig.

Och L-100 då? Ja, vi hade ju inget riktigt med täten att göra, men det var inte heller förväntat med denna sköna blandning av äldre och yngre förmågor. Laget slutade på 107:e plats vilket var en rejäl förbättring jämfört med fjolårets 132:a: Fredrik W inledde med en stabil insats och växlade 117, Anton F 104, Anton S 112, Conny F 101, Joakim W 106, Robin P 107, Sven W 103, Ferri G (Anikas pappa) 108, Tommy Å 110 och Johan J 107. Jämna stabila insatser, alla ‘levererade’,  gav en otroligt jämn serie! Strongt!

Det bör absolut nämnas att ordf Erik J med fru Andrea fixade en suverän middag för ca 30 pers. E stunds trevlig gemenskap blev mycket uppskattad av alla! Mer sådant!

/BAB"

 

Rapport från vår österrikiska "gästspelare" Anika G i damernas förstalag (verkligen bra på svenska efter bara tre månader i Sverige!):

"Jag prova med svenska jag hoppas det blir rätt.

Det var min första 10mila och det var en jätte kult upplevelse.

Allt från springer så en stor stafett, kollar på starten från killarna och GPS på storbildskärm hela natten till träffar så många vänner var en toppen känsla.

Jag har inte tänkt innan dess att det är så en stor stämning hela natten. Inte heller att där finns verkligen så många tjejer samtidigt med mig i skogen vilken alla springer nästan samma banar. 

Inför mitt lopp var jag jätte nervöst eftersom jag var rädd för att bomma jätte mycket så det blir dåligt för alla. Jag var också lite osäker om jag verkligen kan springa 8 km i en tävling.

Så jag var lite osäker i början och hängde inte med de som sprang förbi mig till startpunkten.

Men efter andra kontrollen försvann min nervositet och jag tyckte om mycket att springa där.

Det var jätte fint i skogen och en helt ny känsla att springa med så mycket folk.

Det var verkligen en trevlig helgen och nu se jag fram till springa Jukola för L-100 och också till 10mila nästa året."

 

Rapport från vår andra österrikiska, Lisa P, även hon i damernas förstalag (och även hon en språkbegåvning som det verkar):

- jag har inte varit på Tiomila förut. Bara på U-Tiomila med 12 år. Men där sprang jag inte ;) 

- det var jättekul att springa Tiomila på första gång.  Och det är altid så roligt att träffa so mycket folk som älska också orientering. Speciellt att titta på starten av herrstaffeten var toppen! :)

- tyvärr gick mitt lopp inte så bra! Jag hade problemen med vaderna och därför kunde jag inte springa snabbt och jag koncentrerade mig bara på vaderna och inte på orientering.

 

Rapport från en av våra nya juniorer - Anton S:

10mila 2013 var mitt femte 10mila och mitt intryck, helt kortfattat, är att arrangörerna hade lyckats med både arenan och banläggningen. Avstånden var korta, vilket inte alltid är lätt att ordna. Vädret gjorde sitt till och det var en fröjd att följa tävlingen på TC. Att många toppklubbar missade visade på den lyckade banläggningen och banade väg för en spännande och dramatisk tävling i sann 10mila anda.

Min förhoppning angående min sträcka var att hålla ihop orienteringen och springa snabbt, helst i paritet med FW.

Anser att jag hade kunnat genomföra loppet mer framgångsrikt än det faktiska utfallet och beskyller min riktningsförmåga för majoriteten av missarna.

I år sprang jag den tredje sträckan. Det gjorde att mina förberedelser särskilde sig från tidigare år, då jag sprungit förstasträckan.

Mitt arbete gör att jag stiger upp tidigt om morgnarna. Det gör även att jag vissa dagar blir relativt trött när jag kommer hem efter arbetsdagen. Därför tog jag beslutet att vända dygnet redan från fredagen. Jag kröp till sängs vid 15-snåret och gick upp när övriga familjemedlemmar ankom. Detta var kring midnatt. Sedan var jag vaken till halv tolv på lördagen innan jag åter begav mig till rummet mitt. Jag gick upp vid 19 och åkte sen till tävlingen. Jag tror inte att mitt sätt är det mest optimala men det var absolut ingen nackdel. Jag sov endast en timme på söndagen och sov sedan gott natten mot måndag. Om man inte vill genomföra en sådan markant dygnsändring så föreslår jag att vila några timmar innan sitt lopp, det är nog bäst.

//Anton Sundgren 

 

Här är också resultaten och annat från Tiomila och några bilder från Sven:

Vid vindskyddet

 

Lise inför startsträckan

 

Damstarten s

 

Damstarten 2 s

 

Jossan in action s

 

Anika es

 

Lisa es

 

Jocke, Fredrik, Anton S

 

Johan efter målgång