Trivsam träningsdag i Lurbo

  • 24 nov 2013

Frosten låg fin och himlen var blå denna söndag då 19 st L-100ingar hade en träningsdag i Thorgården i Lurbo. Vi körde kontrollplockning - en av de övningar som Thierry G lagt i skogarna runt Uppsala.

Väldigt nyttigt var det - mycket riktningsförändringar så man var tvungen att hålla koll på kompassen och fokusera ordentligt på kartan. Efter dusch och bastu (i alla fall herrarnas var varm) blev det gulaschsoppa och Skogaholmslimpa i Thorgården, omgivna av historiska bilder från IF Thors framgångar genom åren. Bl.a. från SM-bronset i stafett där Conny F var med i laget. Vi kunde också konstatera att vi ligger i lä med våra 80 år - IF Thor grundades redan 1897!

Efter lunchen var det dags för Anton F att visa Catching Features - orienteringsdatorspelet, ni vet. Datorer riggades och tack vare att Anders Lindgren ur sin ryggsäck kunde hala upp precis den kabel som fattades mellan stora datorskärmen och Forsbergs laptop (gammal resp. ny HDMI-kontakt i ändarna) så kunde vi alla se det Anton visade. Många orienterarstjärnorna har tränat mycket Catching Features. Man nöter in flera av de grundläggande momenten - vrida kartan, passa in sig i rätt riktning och ha tät kartkontakt.

- Ett bra sätt att träna in sig på rätt typ av kartor inför t.ex. ett mästerskap i ovan terräng, berättade Anton. Har man full-versionen kan man nämligen ladda ner alla möjliga kartor till programmet.

Full-versionen kostar runt 300 kr att köpa, men man kan först testa genom att ladda ner en gratis demo-version på http://www.catchingfeatures.com.

Efter Antons förevisning var det fritt fram för oss att pröva - välja bana, trycka r-tangenten, mus höger, mus vänster, vänsterklicka, space, osv...... Nu hoppas vi att många av er prövar Catching Features. Det är rolig och nyttig teknikträning, perfekt för soffan så här i novembermörkret.

Som en kontrast i dessa jubiléumsdagar drog Mats fram Skogsspelet, ett orienteringsspel från 50-talet tillverkat av BRIO. Så långt från den digitala världen man kan komma.

- Jag fick det av Tommy Å, som fick det av en jobbarkompis, som fick det av sin farmor, som hade städat på vinden, avslöjade Mats.

Tills sist plockade vi ihop och tackade vi Sven W som ordnat denna trivsamma dag.

...och en efterlysning: Arvid U förlorade sin kompass i omklädningsrummet. Kolla era väskor ifall ni råkat få med er den hem!

 

Några bilder:

DSC_6177e

Thorarnas förnäma fäste i Lurbo.

 

DSC_6180

Bobby B i sista kurvan, som f.ö. Cederström målade av till sin tavla "Karl den XII:s likfärd" (kurvan med klippan vid sidan alltså, inte Bobby).

 

DSC_6186

Patrik S, Anders L och Sara B mätta och nöjda efter gulaschsoppan. 
- Gott! Fick näsan att rinna som det brukar bli, sa Mats.
- Kunde varit starkare, tyckte Patrik. 

 

 DSC_6187

Anton berättar - vi lyssnar. 

 

DSC_6197

Full koncentration! Per B, Lovisa W, Maria T och Arvid U prövar.

 

DSC_6203

Fredrik W försöker sig på Skogsspelet.

 

DSC_6202

Dagens fixare Sven W med köksbestyren.

 

Foto: Mats T