På europas största ö-i-en-sjö

  • 17 jun 2014

Jukola var iår en bit utanför Kuopio, på Europas största ö-i-en-sjö! På tal om öar, hur stor måste en landplätt/klippa/kobbe i en sjö vara för att det ska räknas som ö? Det blev en vild diskussion; mest kanske efter att Jenny berättat att det på minst två ställen i världen finns trippelöar* (skulle kunna förkortas tripplö), alltså en ö-i-en-sjö-på-ö-i-sjö-på-ö. Oavsett definitionen av ö så insåg vi att en tripplö skulle nog bli svår att hitta på denna ö, men en dubbelö (dubblö) hittade Anton, mitt på tävlingskartan.

Årets jukola blev en speciell upplevselse, vi reste totalt i ca 40 h för att ta oss fram och tillbaka (men som tur är spenderas en stor del av restiden sovandes) för att vara på tävlingen i knappa 22 h. 

När vi kom fram till TC höll venla som bäst på och vi hade tid att sova lite till, shoppa och äta. Sen kl 23 var det dags, med två lag på startlinjen! Solen var fortfarande uppe men det började skymma i skogen, så både Erik och Josefin startade med pannlampan på. Jukolastarten är mäktig med de dryga 1600 lagen och värre blev det när ett stridsflyg agerade hare genom att flyga över startgärdet precis när startskottet gick. Publiken uppmanades att hålla för öronen men löparna fick stå ut med bullret, men Josefin kan intyga att man blev taggad av arrangörens överraskning. Erik med nummer 214 startade lite längre fram och fick bra drag från början till skillnad från Josefin, nr 1385, som fick se upp för mindre erfarna löpare som kom ivägen. De gjorde stabila lopp och presterade mycket bra utifrån deras olika förutsättningar!

 

jukola2014

Starten

 

Andrasträckan vållade lite olika problem för våra lag. Simon bommade lite och snurren ledde tyvärr också till en felstämpling. Fan fan fan, de skulle vart 182! (i thåströmanda), sjöngs det i bussen hem. John i andralaget fick tillslut kartan efter att Josefin fått tag på en megafon för att kunna göra sig bättre hörd, det var svårt att veta när löparna kom in då onlinerapporteringen tillfälligt låg nere.

jukola2014

Kartan, med en dubblö!

 

Bäst att inte hänga läpp, båda lagen kämpade tappert vidare! Tredje sträckan, lika lång som den första men mer stigning, sprangs (klättrades?) av Anton S och Jocke. Anton såg ljuset mer och mer under banan, framförallt när han tände lampan och Jockes klunga anfördes av en tant. Fjärde och femte var lite kortare, men skogen var fortfarande tuff och Anton F tyckte det handlade mer om överlevnad än löpning i de branta sluttningarna. Efter Anton sprang Robin i förstalaget, som hade bra utbyte med en vänersborgskille och tillsammans gick de rätt. I andralaget var det Tommy och Sara som sprang och båda plockade placeringar på sina sträckor. 

jukola2014

Tommy vilar innan start

 

Nu blev banlängderna lite längre, det blev Fredriks tur i förstalaget. I hans nya slimmade tights med full moveability i äkta finsk stil (mycket vitt, iallafall innan start) gick det fort i skogen. För andralaget blev lösningen att BAB (även om det står Jenny i resultatlistan) sprang sjätte, i början gick han som en klocka sen blev det för mycket sten, men prestationen bidrog framförallt att vi gick två fulla Långhundralag! 

jukola2014

Josefin sover och Jenny gör sig redo för start

 

Conny hade fått förtroendet att avsluta och gjorde det med ett godkänt lopp. Det blev några fighter med grönområden och branter men inga större misstag. Marginalen var liten men det blev omstart för andralaget och Jenny (som i resultatlistan heter Rebecka Lindberg) fick gå ut på sista tillsammans med ca 1300 andra löpare. Precis som Josefins upplevelser från första blev det en heldel kögång i backarna i början men efter lite egna vägval hamnade hon i snabbare klungor, och bra gick det. På TC hann Conny bli nervös, om Jenny slog honom skulle han minsann lägga av! Men som tur (?) var så blev Jennys tid något sämre än Connys.

Som helhet har vi haft en tuff helg med rolig orientering, långa men på sitt sätt härliga bussresor och lyssnat till flera finska samtal i skogen.

jukola2014

//
Jukolagänget

* Taget ur Maphead av Ken Jennings. Han nämner tripplön på Victoria Island, Kanada 69.793 N, 108.241 W (och här går det nog att hitta betydligt fler tripplöar, men detta är den största)  och Vulcan Point, Fillipinerna (utifrån detta behöver alltså inte den första ön ligga i en sjö). 
jukola2014Bussunderhållning