Jukola 2018

• 22 jun 2018

Årets Jukola- och Venlakavle avgjordes d.16-17 juni med TC på Hälvälä flygfält, 14 km västerut från Lahti.

Startsträckan
Samuel som tog startsträckan gjorde en bom i början och låg vid första radiokontrollen efter 3,2 km på 289:e plats. Sedan hämtade han placeringar hela tiden och växlade till Erik på en 227:e plats.

2:a sträckan
Erik verkade tappa lite i början och låg vid första radion efter 3,2 km på 238:e plats. Han plockade 22 placeringar till plats 216 vid nästa radio efter 5,4 km. Efter 6,5 km hade Erik gjort någon bom och tappat till plats 256:e. men kom starkt tillbaka och plockade 59 placeringar vid radiokontrollen efter 8,0 km. Efter 9,7 km låg Erik på 159:e plats men tappade något efter 10,9 km då han låg på 178:e plats. När Erik växlade ut Anton låg laget på 192:a plats.

3:e sträckan
Anton Sundgren började på 3:dje sträckan ta in 12 placeringar till första radion efter 3,2 km. Samma placering efter 5,1 km och tog in ytterligare då han låg på 174:e plats efter 7,0 km. Fortsatt bra med en 171:a plats efter 8,7 km. Sedan kom nog en liten bom då han hade tappat 19 placering efter 10,4 km. Vid växlingen till Jesper Kullin på 4:e sträckan låg laget på 186:e plats.

4:e sträckan
Jesper börjar bra och efter 2,1 km är placeringen 171. Vid passering  efter 3,5 km har Jesper plockat ytterligare 10 placeringar och vid 5,2 km är han uppe på 147:e plats. Det fortsätter att gå bra ända fram till växlingen där han kommer in på 135:e plats.

5:e sträckan
Arvid tar vid på 5:e sträckan som ersättare för Robin som hade halsproblem. Det är första gången som Arvid är med på Jukola och går säkert i början till passeringen efter 3,5km då han ligger på 130:e plats. Efter 8,5 km är Arvid på 132:a  och har gått om Attundas Tomas Pettersson. Växlar till Fredrik som 133:a 5 sek. före Attunda.

6:e sträckan
Fredrik som inte är ser när Arvid kommer in till växlingen tappar någon minut i starten på 6:e sträckan. Vid 2,1 km är Fredrik på 130:e plats men Attunda är 14 s. före. Efter 9,9 km är laget  på 120:e plats och Attunda är 2:34 före. Vid växling till vår slutman Simon Jakobsson ligger laget på 122:a plats.

7:e sträckan
Simon börjar med att ta in 3 placeringar vid första passeringen efter 2,1 km. Efter 5,9 km är Simon 107:a 11 sek efter Attunda. Han ligger med fram till 10,3 km, där han är 3 sek efter Attunda. Efter varvningskontrollen tappar tyvärr Simon 6 placeringar till 109:e plats vid passeringen efter 12,3 km och är då hela 8 minuter efter Attunda!  I mål för Simon in laget på en slutlig 107:e plats i årets Jukola.

Här kommer några kommentarer från löparna själva:

Fredrik
Ungefär när Arvid precis hade passerat 3,5km radiokontrollen så påbörjade jag med tvåminuters intervall att kolla live servicen inne i växlingsområdet ifall det inte är så att en radio missat att registrera eller liknande. Väl när Attunda passerade på upploppet (som hade gått ut långt före Arvid) så tänkte jag att nu är det dags att spänna ögat efter Arvid. Dock tänkte jag att det var säkrast att kolla ”liven” en gång till, vilket var tur för det visade att Arvid hade smugit sig förbi Attunda och hade varit i mål över en minut och mycket väl så stod han där och viftade med kartan.
En 1-2 minuter bom redan innan jag påbörjat loppet var inte önskvärt men det var bara att köra på. Kroppen kändes bra och fick de första 3 kontrollerna bra, tyvärr följde en 1-2min bom vid 4an. Loppet i helhet löpte på rätt bra med bara några långsträckor som jag tappade för mycket tid på, detalj och kortsträcks orienteringen var som den skulle. Jag kunde dra nytta på ett par kontroller av att min bana gick samman med 7de sträckan och på så sätt dra upp tempot lite ytterligare. Trött och sandig efter 10,9km kunde jag växla över till Simon skapligt i tid med kanske 4-5min att hämta idealt sätt.

Arvid
Vi som kom med färjan anlände vid lunch på lördagen till tc:t. Och vi packade upp och åt och sånt. När timmarna rullade på så kände jag mig allt mer nervös inför min sträcka och att jag hörde att många hade bommat och gjort bort sig bland groparna. Nervositeten var som värst innan jag skulle sova när jag var påväg till tältet efter att starten hade gått. Som tur var så kunde jag prata lite med Fredrik om sträckan, bara att prata lite om orienteringsteknik och bara allmänpepp och bra råd gjorde att det genast kändes bättre. När jag vaknade av mitt alarm och började göra mig iordning så var nervositeten inte lika stor och gick att tygla. När jag väl fick kartan i hand och stack ut på min sträcka så kände jag mig ganska lugn och självsäker. Jag gjorde det mesta lugnt och metodiskt som belönade sig. Mot slutet av banan drog jag på mig en rejäl bom som kostade mycket tid och som stressade mig och ledde till en till bom innan jag hittade mitt fokus igen.

Simon
Efter en problematisk månad med knäskadan från 10-mila var mina förväntningar på mig själv låga. Men väl på väg mot första kontrollen, i jakt på diverse lag runt placering 100, kände jag plötsligt att benen svarade bra. Insåg dock att det skulle bli lurigt tekniskt så tog det lugnt och metodiskt. Sprang riktigt bra fram till publikkontrollen. Väl där föll jag i slänten och slog sönder kompassen. Visste att det var gafflat i grönområdena efter detta så gick på eget vägval, men utan kompass i den där terrängen var allt annat än optimalt. Bommade bort 7 minuter på sista rundan och kom i mål allt annat än nöjd... Ändå alltid kul med Jukola, och alltid inspirerande att springa i jakt på framförvarande lag!