John och Johan segrade i svettigt skubb!

  • 17 aug 2020

image: John och Johan segrade i svettigt skubb!

Årets Våffelskubb – det 45:e i ordningen - avgjordes alltså vid Ängsjö fritidsområde norr om Stäket. John Bomfim vann Minivåfflan och Johan Jakobsson tog hem stora Våffelskubbet.

Sommaren spurtade med 28°C i skuggan när 31 st L-100ingar samlades för att göra upp i skogen, i motsats till hundratals andra som hade tagit sig till Ängsjö för att sola och bada.

Minivåfflan samlade i år en liten skara ungdomar. Kanske valde övriga i vårt stora ungdomsgäng att fira sommarlovets sista söndag någon annanstans. Men, sex stycken stod på startlinjen i alla fall och först i mål var en av våra allra färskaste tillskott - John Bomfim. Grattis, John!


John B pustar efter målgång.

Stora Våffelskubbet inleddes med en kort prolog. Jag hade valt ut 7 st löpare som jag tyckte behövde lite extra uppvärmning. Först till varvning var Jenny Bengtsson som därmed skickade ut resten av startfältet på sina banor. Resterande prologlöpare fick finna sig i att komma iväg lite efter hela startfältet. Våffelskubbet är ju en slags handicap-tävling där målet för banläggaren är att alla ska komma samtidigt i mål. Individuell banlängd och svårighet efter banläggarens subjektiva bedömning av var och ens kapacitet är det som gäller. Totalt blev det 15 st banor. Med prologtiderna avdragna var löptiderna för de första 10 löparna riktigt jämna, så det var bitvis en jämn kamp ute i skogen.

Först i mål och Våffelskubbs-segrare var Johan Jakobsson! Därmed övertog han vandringspriset, det gamla Våffeljärnet i gjutjärn, med 44 namnplaketter för tidigare segrare. Han får dessutom äran att lägga nästa års Våffelskubb. Det var tredje gången Johan knep segern. Han vann även 1989 och 1996, om jag inte tar fel. Grattis, Johan!

Tack till Maria och Amanda för sekretariatsjobb och intagning av kontroller!

… och här nedan ser du resultaten för Minivåfflan och Våffelskubbet, några fler bilder och exempel på banorna.

/ Mats Tibell, banläggaren

 


Christina N i mål


Alma K och Emma B i spurten


Isak W stämplar ut


Per B är glad - han tog den kanske bästa placeringen - 2:a!


Eftersnack


Sekretariatet = Maria T in action


En av Minivåfflans banor


Lovisas och Jennys prologbana


Våffelskubbets längsta bana hade Albin W

Foton: Mats T (beklagar lite dassiga mobilbilder)