Årets tredje SM-guld för Edvin på ultralång-SM

  • 12 nov 2021

Efter ett gastkramande avgörande tog Edvin Nilsson årets tredje SM-guld när ultralång-SM avgjordes i Flemingsberg den 7 november.

På söndagen den 7 november var det dags för nästa SM-tävling. Det var ultralång distans för juniorklasserna i trakterna av Flemingsberg. Seniorerna fick ju springa sin ultra i våras i Västervik. Ultradistansen utmärker sig förutom att vara lång med att ha masstart och helt rak bana! Alltså något helt annat än den vanliga tidsstarten där man gör sitt eget lopp.

Långhundra hade även här tre startande: Lovisa Hambäck i D20 och i H18 Albin Warvelin och Edvin Nilsson. Lovisa var sliten och hade lite ont i en höft sedan natt-SM och fokuserade på att genomföra loppet. Albin och Edvin gick för fullt, och det loppet bjöd på mycket spänning och ett gastkramade avgörande där Edvin till slut bärgade sitt tredje SM-guld!

Löparnas egna redogörelser för ultraloppet:

Lovisa: Jag anmälde mig egentligen bara för att det var min dröm som 15-åring att springa ultralång-SM, men av diverse anledningar (skada, pandemi mm) har det inte blivit av. Så mitt mål var endast att komma i mål och försöka att inte lida alltför hårt under loppet. Jag var verkligen inte i form för att hänga med i den tuffa södertörnsterrängen så vi blev snabbt en liten grupp längst bak som hasade oss genom banan. Lyckades hursom ta mig i mål och hade lite roligt på vägen, så jag är helnöjd! Kul också att man fick testa att ha på sig gps-väst, då det var så pass få löpare i D20 med att i princip alla fick det :)

Albin: Jag var förkyld veckan innan, fortfarande lite på tävlingsdagen och i efterhand var det inte särskilt smart att starta alls men det var ju ändå sista tävlingen så jag chansade. Loppet började ändå helt okej, kunde hänga med i tätklungan och jag kände att kroppen svarade rätt bra. På långsträckan till 6an valde jag att försöka hänga på Edvins monstertempo på ett runt-vägval med 3-4km väg, tufft men jag tror det lönade sig. Trots helt olika vägval på långsträckan var nästan alla framme samtidigt och det blev en stor hets-klunga igen. 8an och 9an bommade vi massor på och sedan gjorde vi lite smågrejer efter det med. Brukar bli så när alla springer och ingen läser kartan. Det var här någonstans som jag började ana att kroppen inte skulle orka med hela vägen, jag fick några mindre kramper i vaderna mot 11an och 12an men de löste sig när jag stannade och sträckte ut benen. Stämplade 12an som 3a, 15 sekunder efter Edvin men halvvägs till mål snubblade jag i en mosse och blev liggande när båda vaderna krampade ihop. Till slut kunde jag jogga tillbaka till mål men då var jag 3 minuter efter och hade inte en chans på topp 10. Rätt trist men med tanke på veckan innan så var insatsen ganska okej.

Edvin: Ultra-SM var ett lopp med mycket hets redan från start. Orienteringen tyckte jag gick lite svajigt när jag försökte orientera själv men jag räddades upp av andra som hade koll. På långsträckan blev det spridning på folk och jag tog ett långt runt vägval där man fick löpa mycket väg. In mot kontrollen kom vi exakt samtidigt som de bästa från de andra vägvalen. Jag la in ett ryck till elvan och lyckades skapa en liten lucka. Men på slutet av den sista sträckan så gjorde jag en klantig liten miss och missade stigen som jag skulle svänga upp på och fick ta stigen som kom efter. Då kom jag typ ihop med dem bakom igen och blev tvungen att spurta allt vad jag hade sista biten! Jag lyckades som tur var hålla dem bakom mig hela vägen in men i mål skiljde det bara 3 sekunder mot Isak Lundholm!!